Hogyan maradj motivált?

Képzeld el, hogy vállalkozást vezetsz, és több csalódás is ér egymás után, vagy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy elképzelted. Vagy alkalmazott vagy, és egyszerűen annyira sok a feladatod, hogy leblokkolsz, és inkább bele sem kezdesz semmibe.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a motiváció, sőt, az önfegyelem is véges erőforrás. Mi az, ami vissza tudja adni a motivációdat, hogyan tudsz újra teljes erőbedobással, hatékonyan dolgozni?

  • Emlékezz arra, hogy a legnagyobb bukás az, ha feladsz valamit.
    Minden, ami előbbre vihet, jobb, mint egyszerűen elengedni valamit, csak azért, mert túl nehéz. Amíg van kilátásod arra, hogy előbbre tudsz jutni, csinálnod kell: így utána a legrosszabb esetben is megmarad a büszkeséged.
  • A hozzáállásod fontosabb, mint az, hogy milyen képességeid vannak. A döntéseid szintén többet érnek, mint a képességeid.
    Ha feladsz valamit, vagy úgy döntesz, inkább Facebookozol a feladataid elvégzése helyett, az sokkal többet mond el rólad, mint az, hogyha valamit megpróbálsz, és lehet, hogy nem elsőre, de elvégzel.
  • Minél több időt hagysz magadnak egy feladat elvégzésére, annál több időbe fog telni.
    Egy feladat elvégzése annyi időt fog igénybe venni, amennyit hagysz rá magadnak. Szabj meg magadnak rövid határidőket!
    Ha már egy feladatot elvégzel, büszke leszel magadra, és ez erőt fog adni arra, hogy továbbhaladj.
  • Szedd szét a feladataidat minimális erőbefektetéssel megoldható, apró részekre.
    Mikor minden feladat nehéznek tűnik, nem fogsz belekezdeni mondjuk számlák könyvelésébe – valamibe, ami órákig tarthat, és nem látod a végét.
    De esetleg, ha az első feladat az, hogy összeszedd a számlákat – valami, amit bármikor meg tudsz csinálni, maximum fél órán (azaz belátható időn) belül – akkor nekiállsz. És ha a listádon a következő feladat három számla iktatása, majd még háromé… Teljesen másképp hangzik.
    Minél alacsonyabb a feladat teljesítéséhez szükséges erőfeszítés, annál könnyebb nekiállni. Az első lépés megtétele után pedig könnyű már kisebb lépésekben előrehaladni, ahelyett, hogy egy  8 órányi munkát igénylő feladattal néznél szembe.
  • Készíts egy listát mindarról, amit a munkád ad neked.
    Ez egy nagyon jó gyakorlat lehet akkor, amikor úgy érzed, hogy minden lelkesedésedet elvesztetted a munkád iránt.
    Mi az, amit eddig kaptál a munkádtól? Az anyagi javakon kívül gondolkozz el azon is, hogy szellemileg, intellektuálisan kihívást jelentett-e a munka, megismertél-e a olyan embereket, akiket máshogy nem lett volna lehetőséged, okozott-e örömöt a munka?
    Ha végignézed a listádat, rájössz arra, hogy megéri folytatni a feladatod, hiszen, ha eddig is sokat kaptál tőle, ha kitörsz a jelenlegi helyzetedből, megint tudsz haladni.
  • NE szidd magad, NE próbálj meg lelkiismeret-furdalást kelteni magadban.
    A legrosszabb, amit magaddal szemben tehetsz, az az, hogy még több feszültséget keltesz magadban. A helyzeted ettől csak rosszabb lesz.
    Próbáld inkább megérteni, mi okozta a motivációd elvesztését.
  • Emlékezz arra, hogyha el is fogy a motivációd, vissza fog térni.
    Légy megértő magaddal  – mindenkinek vannak rosszabb pillanatai. Senki sem lehet folyamatosan motivált, és ez az időszak is el fog múlni, ha időt hagysz magadnak, és megértő vagy önmagaddal szemben.

Ajánlott cikkek