Startup

Mitől startup a startup?

Sokszor emlegetjük a startup elnevezést, de nem feltétlenül mindenkinek világos ennek mibenléte.

A startup fogalmát talán azért is nehéz megérteni, mert sokszor együttesen használjuk a cégre és annak termékére is.

A megértési nehézség egy másik oka az, ahogyan a Wikipédia is fogalmazza, hogy “minden startup KKV-nak minősül, viszont ez fordítva már nem igaz.”

„A startup általában az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti, melyet többnyire termék vagy üzleti modell innováció jellemez. Ezek a cégek a nemzetközi piacokon való jelenlétet tűzték ki célul, tehát nem kizárólag a helyi piacra koncentrálnak… A startup kifejezés a magyar gazdaságpolitikában “innovatív mikrovállalkozásként” szerepel.”

Tehát az olyan cégek, amelyek már egy kialakult üzletágban kezdenek el tevékenykedni, de azon a területen nem céljuk forradalmi megoldást nyújtani, azokat nem nevezhetjük startup cégeknek.

startup-szoloor-kep

Általánosan fogalmazva azt mondhatjuk, hogy egy startup vállalkozásnak bármely szakterületen kell keresnie egy olyan hétköznapi feladatot, amely elvégzését forradalmasítani tudja, és ezáltal kiemelkedő előnyökhöz tudja juttatni felhasználóit, mind idő, mind pénz tekintetében.

Pontosan az adja a startup vállalkozások potenciáját, hogy egy már meglévő „munkafolyamatra” találnak megoldást. Így azok bevezetése, és eladhatósága szinte instant-nak nevezhető.

A startup elnevezése a jelentésén túl (induló vállalkozás), a vállalkozás fejlődési dinamikájára is utal, és ezért nevezhetjük talán egyszerűbben „Feltörekvő” vállalkozásnak is.

icon-szurke Nézzünk egy magyarországi példát is:

A Szőlőőr – SmartVineyard, a szőlészet egy hétköznapi feladatát, a szőlészeti növényvédelmet forradalmasította szoftveres és hardveres megoldásokkal, úgy, hogy az a szőlészet tulajdonosát, gazdáját anyagi és időbeni előnyhöz tudta juttatni.

Amennyiben egy szőlőbetegség elszaporodását nem sikerül időben észrevenni, úgy az komoly  károkat tud okozni a termésben. Nyilván lehetetlen feladatot jelent egy szőlősgazdának mindennap a teljes birtokot bejárni és minden szőlőt egyesével megvizsgálni annak érdekében, hogy még a betegség elszaporodása előtt reagálni lehessen a problémára, de ettől függetlenül ez egy hétköznapi és fontos feladata.

A Szőlőőr egy olyan érzékeny berendezés, amelyet több ponton kitelepítve a szőlőföldre, érzékelni tudja a baktériumok elterjedéséhez vezető ideális klíma állapotokat.

A műszerek nagy hatótávolságban lefedik a területet, és valósidejű információkat közvetítenek a gazda számára, amelyet online felületen, akár egy laptopról is követni tud. Az adatok alapján előbb megtudja tenni a szükséges óvintézkedéseket, mintsem azok bekövetkeznének, vagy éppen már csak a helyszínen értesülne azok hatásairól.

Mindezt megteheti úgy, hogy a műszer a fertőzések pontos helyét, és annak fajtatájat is kimutatja a gazdának, így helyileg is orvosolni tudja a felmerülő problémát. Például nem kell a teljes állományra kiterjedő védelmet eszközölni, és ezzel is megtakarítást lehet elérni.

Tehát egyértelmű a haszon, és ezáltal lesz ez egy remek startup példa is!

Friss információ, hogy a Kaliforniában tartott Intel Global Challenge startup versenyen a 20 000 induló projekt közül a 8 legjobba került a Szőlőőr!

Akinek maradt még egy pár perce, annak ajánlok a Szőlőőrről egy kis videót is:

Írta: #Gergely