Végszámla kiállítása

Az előlegszámla kiállítása után létrehozhatod a hozzá tartozó végszámlát is, mellyel a fennmaradó összeget tudod számlázni majd.

1.) A kiállított előlegszámlád tetején kattints a Végszámla kiállítása gombra.

 

A végszámlán automatikusan helyet kap tételként az előlegszámla tétele kétszer: egyszer negatív, majd pozitív összeggel. A második tétel összegét tetszés szerint szerkesztheted.

2.) Állítsd ki a végszámlát a Kiállítás gombbal.

Több előleg számla kiállítása után végszámla:

Sajnos egyelőre a MiniCRM rendszere nem képes arra, hogy több előlegszámla alapján elkészítsen egy darab végszámlát. Pánikra azonban semmi ok! A MiniCRM ugyanis ettől függetlenül alkalmas arra, hogy több előlegből álló vásárlást is jogszabálykövetően bizonylatold.

Mutatjuk, hogyan!

Tegyük fel, hogy egy 1000 Ft összértékű vásárláshoz két részletben is kérsz előleget: először 100 Ft-ot, majd 200 Ft-ot. Ezt követi a teljesítés, amit egy végszámlával zársz – a végszámlán jelenik meg az utolsó fizetendő részlet (700 Ft).

Lássuk a bizonylatokat!

Az első előlegszámlán szerepel a 100 Ft-os előleg:

Első előleg, 1 db, 100 Ft

A második előlegszámlán szerepel a második előleg, ami 200 Ft:

Második előleg, 1 db, 200 Ft

A teljesítést követően az első előlegszámlához kapcsolódóan (az alapján) készítsd el az első végszámlát. Ezen a végszámlán szerepeljen az első előleg összege pozitív és negatív előjellel is.

Első előleg, -1 db, -100 Ft
Első előleg, 1 db, 100 Ft

Látható tehát, hogy ennek a technikai végszámlának az összesenje nulla Ft.

Utolsó lépés: a második (200 Ft-os) előlegszámla alapján készítsd el a valódi végszámlát. Ezen a végszámlán szerepeljen mindkét előleg (mínuszolva), és a teljes vételár is:

Első előleg, -1 db, -100 Ft
Második előleg, -1 db, -200 Ft
Teljes vételár, 1 db, 1000 Ft

Látható, hogy ez utóbbi végszámla mindösszesenje 700 Ft – pont amennyi hiányzik az 1000 Ft-ból az első két előleg fizetése után.

FONTOS! Az ilyen jellegű számlázások esetén mindig, minden esetben add meg a számlákon az előlegszámlák számát. Ez a szám fogja majd össze a vásárláshoz kapcsolódó bizonylatokat.