2014 legtöbbet emlegetett magyar startupjai

Tresorit – a Tresorit piaci rését részben Edward Snowdennek is köszönhetik: ez a fájlmegosztó olyan kliensoldali titkosítást alkalmaz, ami a fájlokat még a felhőbe történő feltöltés előtt teszi biztonságossá, a tárolóra már kódolva érkezik az információ. A Tresorit 5 GB-ot ad ingyen a felhasználóinak, azonban igazán érdekes a nagyvállalati rendszere, amely olyan biztonsági megoldásokat tartalmaz, aminek köszönhetően sem külső, sem cégen belüli adatlopás nem elképzelhető.

Synetiq – A neuromarketing úttörői: teszteld a reklámjaidat random embereken, akik nem önbevallásos alapon, de azonnal őszinte véleményt adnak. A Synetiq EEG-fejpántot viselő felhasználók agyhullámai alapján ad visszajelzést arról, hogy melyik vizuális inger volt a nézőkre nagyobb hatással. A tesztelők a reklámok nézése közben nem véletlenül tűnnek úgy, mintha egy sci-fiben lennének: ez a cég már a jövő.

Miutcánk – a sharing economy + lokalizációs app + közösségépítés = siker. A Miutcánk lényege, hogy beírva az irányítószámodat és utcádat megismerhesd a szomszédaid, a közeledben lakókat. A Miutcánk utcáról utcára terjedve küzd a nagyvárosi magány ellen, hogy legközelebb felismerd a szomszédodat a buszon is, ne csak a liftben.

Sopreso – képzeld el, hogy tartasz egy prezentációt – a munkahelyeden, ismeretleneknek, bárkinek. Most képzeld el, milyen jó lenne, ha az egyes slide-jaidra rögtön érkeznének a reakciók, amiket az általában csendes kérdés-válasz szekciókban meg tudsz válaszolni; hogy az előadás minden résztvevőjével kapcsolatban maradhatsz, kérdéseket tehetnek fel, és továbbfejleszthetik az előadásod. Ez a Sopreso.

Virtual Call Center – a teljes híváskezelési folyamat és felügyelet egy szoftver segítségével. Könnyen össze lehet az eredményeket hasonlítani, biztonságos tárolás a felhőn – röviden, a Virtual Call Center minden igényt kielégít, ha távközlési megoldásra van szükséged.

+1: Tibiatya – a több, mint fél millió Facebook rajongóval rendelkező, kitalált humbákfalvi alkoholista pap egy – marketing szakértők által is irigyelt aktivitású – vicc Facebook oldal alapításától eljutott a Borellátóval közös együttműködéstől a nevével fémjelzett merchandise árulásáig.

A 2014-es Példaképek, az 50 fiatal vállalkozó is kihirdetésre került. A vállalkozások közül 33-nak Pest a székhelye; messze a legtöbb példakép értékűnek ítélet vállalkozás pedig IT-vel (SaaS, rendszergazdai teendők), oktatással, illetve kiskereskedelemmel foglalkoznak, de megjelenik a művészet és a kultúra, divat, marketing-tanácsadás, építészet/lakberendezés, étel-ital, csomagolástechnika, orvosi műszerek, könyvelő (2-2-2).

A 2014-es év Példakép listájának nagy tapasztalata, hogy sok fiatal vállalkozó a környezettudatos szemléletre épít, akár ételről, egészségről, vagy klímaberendezésről van szó.