Testbeszéd az értékesítésben

Az első benyomás 7 másodperc alatt alakul ki – ha tárgyalásra mész, még gyakorlatilag a kabátodat sem vetted le, mikor a másiknak már – ha nem is tudatosan – de kialakult véleménye van arról, hogy ki is vagy. Bár ezt a benyomást nem lehetetlen megváltoztatni, sokan a kialakulása után hajlamosak csak azt hallani, ami egybevág a véleményükkel.

testbeszed-az-ertekesitesben

Hogyan javíthatod a rólad kialakult első benyomást? A kommunikáció 70%-a nonverbális: a hangszín és a testbeszéd tehát döntő fontosságú. Sokszor találkozunk fantasztikus társalgópartnerekkel, vagy látunk előadókat, és azt hisszük, akik lenyűgözőek az életben, veleszületett képességekkel rendelkeznek. A testbeszéd azonban tudatos munka eredménye is lehet: összeszedtük, mire figyelj ahhoz, hogy jó első benyomást tegyél.

  1. Mosolyogj!
    Az első benyomás fontos része, hogy nyugodtnak, összeszedettnek tűnsz-e. Még ha nem is vagy az, mosolygással szinte „becsaphatod” a testedet, hogy azt higgye, nem vagy ideges – az agyad pozitív kémiai anyagokat kezd el termelni, így nyugodtabb leszel. A mosolygás bizalmat is ébreszt, és arra sarkallja a beszélgetőpartnered, hogy viszonozza azt – ami nála is pozitív kémiai reakciókat fog eredményezni, így az első, veled kapcsolatos élménye kellemes lesz.
  2. Figyelj a tartásodra.
    Tárgyalás során fontos, hogy beszéd közben legyen egyenes a gerinced – ez magabiztosságot sugároz, és tiszteletet ébreszt. Semmiképp ne legyen keresztben se a kezed, se a lábad – ez zárkózottságra utal, és nem segíti egy kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolat kialakulását.
    Ha azt veszed észre, hogy a tárgyalópartnered keresztezi a kezét/lábát, mindenképpen gondold végig, mi lehet az oka a zárkózottságának. Jó taktika lehet ilyenkor kérdéseket feltenni, ami segítheti, hogy megnyíljon, vagy adj a másik kezébe valamit – egy brossúrát, névjegyet, stb.
  3. Tükrözd a partnered mozdulatait.
    Senki sem szereti azt érezni, hogy utánozzák, de ha egy-egy apróságot átveszel a másik féltől – a légzésritmust, vagy azt, hogy milyen gyakran pislog a másik – segíti az érzelmi kötődés kialakulását. Profiknak érdemes megpróbálkozniuk azzal is, hogy egy idő után váltanak, és megnézik, a tárgyalópartnerük tükrözik-e a mozdulataikat – ha igen, nyert ügyünk van!
  4. Teremts szemkontaktust.
    Ezzel bizalmat építhetsz ki, valamint kimutatod, hogy érdekel, amit a másik mond. Fontos megfigyelned azt is, a tárgyalópartnered meddig néz a szemedbe – a legtöbb ember 3 másodperc után elnéz, ha ennél tovább tart a szemkontaktus, azt jelenti, hogy a másik fél nagyon erősen koncentrál rád, és egyetért veled.
  5. Gesztikulálj – de ne túl sokat
    Sokkal természetesebb, ha a kezeidet arra használod, hogy egy-egy pontodat megerősítsd, mintha a hátad mögé dugnád, vagy magad mellett lógatnád őket. A tenyered mindig legyen nyitva, és semmiképp se mutogass – kivéve, ha agressziót szeretnél kifejezni.
    Ne vidd túlzásba a gesztikulációt: a figyelem összpontosuljon rád, és a mondandódra, ne pedig arra, hogy mit csinálsz a kezeiddel.
  6. Ne érintsd meg az arcod.
    Furcsán hangzik, de igaz: ha valaki hazudik, a hazugság után a szájához fog érni, vagy megnedvesíti az ajkait. Ezért mindig figyelj arra, hogy ha valamit mondasz – a termékedről, az árazásodról, a kollégáidról – ne érintsd meg utána az arcodat, mert rossz fényt vethed rád.