KategóriaMarketing

Mi az a marketing terv, és hogyan állítsd össze a sajátod? Mintával!

Az ember tervez, az isten végez – tartja az ősrégi mondás. A cégünk sikerét és jövőjét azonban mégsem érdemes az égiek kezébe helyezni. Sokkal jobban járunk, ha az ember tervez és az ember végez is. Vagyis a vállalkozásunk akkor lehet skálázható, és akkor tudunk jó eséllyel szembenézni a kihívásokkal, ha mindenre kiterjedő tervekkel és stratégiával rendelkezünk – amit kíméletlenül végre is hajtunk.

Ebben beletartoznak a pénzügyek, a HR-kérdések, a termékfejlesztés és persze a marketing is, hiszen új ügyfelek nélkül aligha számolhatunk fényes jövővel. A marketing terv egy olyan komplex dokumentum, ami mankóként vezet minket az ügyfélszerzés során. Cikkünkből kiderül, miért nélkülözhetetlen egy kész marketing terv a cégünknek, és tippeket adunk a dokumentum összeállításához is.

Tovább olvasom

KategóriaPodcast

Túl kell járni a körülmények eszén – Dr. Zolnay Judit

„A bizalom olyan, mint a befektetés. Vezetőként oda kell adni és hagyni kell a munkavállalókat hibázni is, mert akkor tud kialakulni bennük a tulajdonosi szemlélet” – osztotta meg velünk Zolnay Judit értékes gondolatait, aki több mint 25 évnyi felsővezetői tapasztalatát összegezte a beszélgetés során. A Forbes listája szerint Judit Magyarország egyik legbefolyásosabb nője, aki a Metlife vezérigazgatói pozícióból ült át a vállalkozói székbe. Milyen multis karrier után saját KKV-t építeni? Hogyan hasznosíthatók a korábbi évek multis tapasztalatai a vállalkozói közegben? Sok személyes és gyakorlati példa mellett erről beszélgettünk az epizód során.

Tovább olvasom

KategóriaÉrtékesítés

Mi az az USP, és miért fontos a cégednek?

Remek árak, gyors szállítás, megbízható szakemberek. Olyan előnyök ezek, melyeket unos-untalan olvashatunk kismillió cég ajánlatában. Az ügyfelek nem veszik komolyan őket, nem is hisznek ezeknek a szavaknak, hiszen tudják, hogy elcsépelt közhelyek. Itt jön a képbe az USP (unique selling proposition vagy unique selling point), ami magyarul egyedi termékelőnyt jelent.

Ezek azok a paraméterek, amikben a mi cégünk különleges, ami megkülönböztet minket a konkurenciától, és melyek egybe esnek az ügyfelek, érdeklődők igényeivel is. Belegondoltál valaha, hogy a te vállalkozásod esetében mik az USP-k? Ha nem, mindenképp olvasd el a cikkünket. Ha már vannak USP-jeid, akkor is tarts velünk, mert lehet, hogy rossz úton jársz.

Tovább olvasom

KategóriaPodcast

Nincs olyan, hogy bukás, csak folyamatban lévő siker – Szekeres Viktor – a Gloster story

„Nagyon megváltoztak a tőzsdére lépési körülmények 2020 óta. Mi egy olyan időszakban csatlakoztunk, amikor pénzbőség volt. Jelenleg a kockázatmentes befektetéseknek annyira magas a kamata, hogy nehéz a pénzpiacot rávenni arra, hogy kockázatos hazai KKV-kba fektessenek be” – osztotta meg velünk a tapasztalatait Szekeres Viktor, a Gloster Infokommunikációs Nyrt. alapító tulajdonosa. A cég egy teljesen átlagos magyar KKV-nak indult, ami mára már sokak számára példaként és referenciaként szolgál. Hogyan sikerült tőzsdére vinni a céget? Miért döntöttek úgy, hogy a felvásárlást választják, mint növekedési stratégiát? Mi változott az évek alatt és hova tovább? A személyes tapasztalatok mellett ezekről is beszélgettünk.

Tovább olvasom

KategóriaCégvezetés

Így lehet magas a céged Google értékelése

Mióta világ a világ, minden cégnek fontos a szájhagyomány. Vagyis az, hogy az emberek, ügyfelek jó véleménnyel legyenek a termékünkről, szolgáltatásunkról, brandünkről, és ajánlják azt másoknak. Ez persze fordítva is igaz: a rosszhírünk megelőz minket, és emiatt könnyen eleshetünk az új megrendelésektől. Nincs tehát új a nap alatt, már ami a word of mouth-ot illeti.

Ami változott az az, hogy hol osztják meg egymással az emberek a véleményüket, tapasztalataikat. Néhány évtizeddel ezelőtt talán a postán, a közértben vagy egy baráti beszélgetés során. Ma pedig a közösségi oldalakon és a Google Keresőben és Térképen. A Google-vélemények nagyon is sokat nyomnak a latba, cikkünkből pedig kiderül, mit tehetsz a magas pontszámokért.

Tovább olvasom

KategóriaPodcast

420 millió árbevételből 160 millió nyereség, mégis miért adná el a cégét? – Pál Zoltán – ALH Consulting

„Fel tudunk mutatni olyan üzleti eredményt, ami sokaknak vonzó. Ennek ellenére nem vagyunk eladási kényszerben” – osztotta meg velünk gondolatait Pál Zoltán az ALH Consulting alapítója, a Cégépítők Podcast visszatérő vendége. A korábbi adásban arról mesélt hogyan építette fel nulláról az akkor 300M árbevételű cégét. Azóta a jól működő modell 400M felettire duzzasztotta az árbevételt. A munkát pedig immár egy közel 50 fős, olajozottan működő csapat látja el. Hogyan jutott el a cég az eladási tranzakció előtti állapotba és tervben van-e a nemzetközi terjeszkedés? Mi lesz a következő nagy lépés az ALH Consulting életében? Erről beszélgettünk.

Tovább olvasom

KategóriaPodcast

Azért adtuk el a céget, hogy sokszorozzuk az értékét – Györkő Zoltán

„Tudtuk az elejétől, hogy mi nem egy magyar sztorit szeretnénk. Egy olyan céget akarunk építeni, olyan terméket, amit bárhol a világon tudnak használni” – osztotta meg Györkő Zoltán a kezdeti vízióját a Cégépítők Podcast legfrissebb adásában. Az álom pedig megvalósult, hiszen a BalaBit, IT-biztonsági rendszerekre szakosodott szoftverfejlesztő céget 20 év után adták el egy amerikai nagyvállalatnak. Hogyan lehet magyarként nemzetközi piacra lépni? Miért döntöttek végül az exit mellett? Az epizódból kiderül.

Tovább olvasom

KategóriaCégvezetés

Működik a 4 napos munkahét? Érvek pro és kontra

1990 óta mindannyian tudjuk, hogy az élet 8 óra munkából, 8 óra pihenésből és 8 óra szórakozásból áll. Az elmúlt években azonban az lett a fő kérdés, hogy hetente hány napot is kéne nyolc órányi munkával töltenünk. Maradjunk a jól bevált heti öt napnál, vagy jobban járnak a cégek és a munkavállalók is, ha csak négy napot kell dolgozni?

A 4 napos munkarend mellett számos érv szól, és ahol bevezették, pozitívok a visszajelzések. Az is igaz ugyanakkor, hogy a csökkentett munkaidőnek hátrányai is vannak, és nem lehet mindenhol alkalmazni. Aktuális blogcikkünkben alaposabban is utánajárunk a témának!

Tovább olvasom

KategóriaCégvezetésPodcast

Eladtam a cégem, de pár hónap múlva visszavettem – Megyeri Domonkos

„Én az a típusú ember vagyok, aki először megépíti a kerítést, és csak a biztonságos terepre lép ki a komfortzónájából” – osztotta meg vállalkozói hozzáállását Megyeri Domonkos, a Cégépítők Podcast legújabb adásának vendége. Habár Domonkos a lassú és megfontolt haladás híve, az Öntapadócimkenyomtatás fejlődése mégis tartogatott izgalmakat az évek során. Hogyan alakult ki a vállalkozás stabil működési modellje? Miért került eladásra a cég, és hogyan került vissza mégis eredeti tulajdonosához? Sok más izgalmas téma mellett ezekről beszélgettünk.

Tovább olvasom

KategóriaCégvezetés

A cég digitalizálásának legfontosabb lépései

Alighanem lehetetlen olyan céget találni idehaza, amelyik valamilyen mértékben ne esett volna át digitális transzformáción az elmúlt években, évtizedekben. Az élet egyszerűen mindenkit rákényszerített, hogy új technikákat tanuljon meg, és bizonyos szinten beengedje az online világot az életébe. Hiszen az is digitalizáció, ha a kockás füzet helyett egy jegyzetalkalmazást használunk a telefonunkon vagy ha a vállalkozásunk rendelkezik például egy Facebook-profillal.

A céges digitalizáció azonban ennél sokkal több lehetőséget is rejt magában – és jelentős előnyökkel is kecsegtet. A magyar kkv-szektor sajnos változatlanul komoly lemaradásban van a digitalizáció terén Európa nyugati feléhez képest. Aki megteszi a legfontosabb lépéseket, bizony komoly versenyelőnyt építhet ki. És hogy mik legyenek a legelső lépések? Cikkünkből kiderül!

Tovább olvasom