Így készülünk a koronavírusra

COVID-19 Koronavírus

Nincs ok a pánikra, de van elég okunk felkészülni. A COVID-19 koronavírus járvány hamarosan ideér. Az is lehet, hogy már most is van fertőzött ember a városban, csak még nem jutott át a hivatalos diagnózison.

Itt az idő néhány praktikus változtatásra azért, hogy időben felkészüljünk.

Az alábbi listában összeszedtük, hogy mi mit csinálunk, mint vállalkozás, és mit tudunk tenni egyéni szinten. Ha a COVID-19 koronavírus járvány elkerüli Magyarországot, még mindig jól járunk: csökken annak az esélye, hogy elkapjuk az influenzát.

1.) Legyen mindenki helyettesíthető

Normál szabályunk, hogy minden munkakör betöltésére legalább három ember legyen felkészítve. Szabadságokkal, betegállományokkal és továbbképzésekkel ez gyakorlatban kb. 2,5 ember/munkakör kapacitást jelent.

A koronavírus járvány esetén ez a cég szintű matek meg fog borulni. Más szavakkal, ha egy szobában valaki egy hétig tünetmentesen beteg és közben megfertőzi munkatársait, akkor a második hét végére könnyen elveszíthetünk egy komplett csapatot.

Ezért a felkészülésünk része biztosítani, hogy akár komplett csapatok betegállományba kerülése esetén se álljon meg a működés. Minden kulcs folyamat dokumentációját átnéztük, hogy írásban legyen meg aktuális állapotban minden olyan leírás ami az alap működéshez elengedhetetlen.

Minden munkához szükséges információ legyen központi szerveren. Ha egy ember kiesik, bárki képes legyen felvenni a fonalat. Tudja melyik ügyféllel, melyik projekten, mi és hol tart, és mi a következő teendő. A cég működéséhez kulcsfontosságú információ kizárólagos tartózkodási helye nem lehet valakinek a telefonja, laptopja vagy esetleg memóriája.

2.) Cég szinten készülünk a távmunkára

Az összes olyan munkakör, ahol a munka elvégzéséhez nincs feltétlenül szükség fizikai jelenlétre, legyen bárhonnan elvégezhető. Aki nem gyártósort vagy raktárat kezel, az tudjon otthonról dolgozni.

Szinte mindenki laptopról dolgozik. Akinek irodában PC-je van, annak legyen otthon laptop/PC bekészítve.

Internet. Otthon mindenkinek van internet előfizetése, de a biztonság kedvéért a céges telefonokon is van mobilinternet előfizetés. A vezetékes internet leállhat, előfordulhat, hogy néhány órán keresztül áram nélkül, akku-ról kell dolgozni, vagy akár az is, hogy valaki nem a saját lakásából fog dolgozni.

Az adatok legyenek felhőben vagy legyen kialakítva az irodai hálózathoz a biztonságos távkapcsolat (VPN). Mi az előbbi utat választottuk, mert egyszerűbbnek bizonyult. A lényeg, hogy ne legyenek a céges adatok az irodába, a dolgozók pedig az irodaházon kívülre zárva.

Ha még nincs felhőben az ügyfélkezelésed, itt van a jó lehetőség időben reagálni a veszélyre. A MiniCRM-et ingyen is kipróbálhatod.

3.) Aki beteg, otthon marad

Ha influenzás tüneteid vannak (köhögés, nátha, fáradás, torokfájás vagy láz) – maradj otthon. Hívd fel a háziorvosod. Ő tüneteid alapján be tudja határolni a lehetséges okokat és ha indokolt kimegy hozzád megvizsgálni.

Maradj otthon és kerüld más emberek társaságát akkor is, ha más betegség támadt meg. A COVID-19 járvány súlyosabb lefolyású azoknál, akik fertőzés pillanatában már betegek voltak más okból.

4.) A koronavírus-járvány végéig lazítottunk a home office szabályokon

Ha kicsit is betegnek érzed magad – maradj otthon, inkább dolgozz otthonról!

Ha nem érzed úgy, hogy dolgoznál akkor a szokásos módon menj dokihoz és betegszabira.

5.) Menj haza, ha elér a láz és köhögés!

Ha napközben ér utol valami betegség – menj haza.

Ha valaki melletted kezd rosszul lenni – hívd fel rá a figyelmét és kérd meg, hogy menjen haza. Ne terjesszük se a COVID-19-et se más influenzát, betegséget.

Ha bármikor köhögnöd kell, használj papírzsebkendőt.

6.) Kerüld a tömegrendezvényeket!

Kerüld az olyan rendezvényeket, ahol sok ember kerül közel (1 m-en belül) hozzád.

7.) Utazásaidat alaposan tervezd meg, vagy napold el!

Gondolkozz el a betervezett utazásaid influenza szezon utánra napolásán. A COVID-19 koronavírus 14-21 napig tünetmentesen fertőz, ezután a tünetei hasonlítanak a sima influenzára. Ezért sok a rejtőző beteg.

8.) Tisztálkodj okosan! :)

Mostantól tényleg csináld, amit eddig is tenni kellett volna. Kezdd azzal, hogy naponta többször moss kezet! Kézmosás közben tartsd a kezed legalább 20 másodpercig folyó víz alatt. Ezután papírtörölközőt használj a szövet helyett.

Továbbá kerüld az olyan felületek érintését, amit sokan fogdosnak. Használd a lépcsőt vagy légy kreatív a lift hívásakor :)

9.) Napi szinten készülj a távmunkára!

Minden nap készülj arra, hogy otthon maradsz. Ha a céges laptopról dolgoznál otthonról – vidd magaddal nap végén.

Nem tudhatod melyik reggel ébredsz arra, hogy nem érzed jól magad. Nem tudhatod melyik reggel ébredsz arra, hogy valaki az irodaházban fertőzött volt és emiatt 1-2-3 hétre zárolják az épületet, és mindenki home office-ban ragad.

10.) Kerüld a személyes találkozókat!

Inkább telefonon és online intézd a dolgokat. Előfordulhat, hogy mindenképp személyes találkozóra van szükség. Ez esetben figyelj a résztvevőkre. Ha valaki köhög és lázas, szakítsd meg a meetinget. 

Ha még nincs felhőben a céged menedzsmentje, igényelj MiniCRM hozzáférést ingyen!

Készülj fel és ne pánikolj!

Ha további részletekre vagy kíváncsi, nézd meg ezt a videót: