Hogyan válj networking profivá?

Mit tehetsz akkor, ha felismered a networking fontosságát, de a gondolatától is kiver a víz? Egy jól felépített networktől nő az üzleted értéke, networking közben értékes információkhoz és visszajelzésekhez juthatsz. Minél több kapcsolatot építesz ki, annál könnyebben kaphatsz profi tanácsot bármilyen felmerülő kérdésben.

hogyan-valj-networking-profiva

Bár sokan hiszik, hogy valamiféle extra, veleszületett tehetség kell ahhoz, hogy egy-egy event alatt sokakkal megismerkedj, és emlékezzenek is rád, valójában ezt a fajta magabiztosságot előkészülettel, gyakorlással, és néhány szabály észben tartásával könnyen elsajátíthatod.

Felkészülés

  1. Networkingelj céltudatosan.
    Nézd végig az esemény RSVP listáját: kik lesznek ott? Kik azok, akik hasonló üzletágban vannak, akiknek a tapasztalata releváns lehet számodra, vagy azok, akiktől szívesen kérnél tanácsot?
    Ha tudod, mi a célod az event során, sokkal könnyebben maradsz összeszedett, és tudod majd, mi legyen a következő lépés.
  2. Legyen nálad névjegykártya, és legyen kész elevator pitch-ed.
    Nincs kínosabb, mint mikor nem tudsz névjegyet visszaadni, vagy röviden elmagyarázni, mi az ötleted, vagy, hogy miről szól a céged.
  3. Legyen nálad toll.
    Ha névjegyet kapsz, érdemes azoknak a hátuljára jegyzetelni – miről beszéltél az adott személlyel, esetleg mit ígértél neki? Persze, ne a névjegy tulaja előtt csináld, de tollal jegyzetelni jobb, mint telefonba irogatni – ha előveszed a mobilod, csak udvariatlannak fogsz tűnni, és könnyen kizökkent, ha látod az üzeneteid.
  4. Gondold végig, hogy miről beszélgetnél!
    Legyen legalább három nyitómondat a fejedben – nyiss egy érdekes történettel, adattal, bármivel, ami emlékezetessé tehet. Mindenképp fusd végig az aznapi híreket is – nagyon kínos, ha nem tudsz hozzászólni a beszélgetéshez, és rossz fényt is vet rád, ha nem vagy tisztában a napi történésekkel.
  5. Legyen rajtad egy különleges ruhadarab.
    Sokkal könnyebben megjegyeznek, ha van egy színes zsebkendő az öltönyöd zsebében, vagy egy sál rajtad.

Az esemény közben

  1. Ne érkezz túl korán.
    A beszélgetést mindig meg fogják zavarni az újonnan érkezők, és nem nyílik arra lehetőség, hogy elmélyüljenek.
  2. Legyél az étel környékén.
    A hely, amit mindenki meg fog látogatni – itt van a legtöbb lehetőséged arra, hogy emberekkel találkozz. Ne állj a táplálkozás útjába, de legyél közel az ételhez.
  3. Ne azokkal legyél, akiket már ismersz.
    Azt máskor is megteheted. Egy networking event lényege, hogy új emberekkel találkozz.
  4. Mutatkozz be először!
    Mindenkivel előfordult már: álltok ketten egymás mellett, biccentettetek, de senki sem biztos benne, hogy be kellene mutatkozni. Tedd meg az első lépést, semmit sem veszíthetsz.
  5. Mondd ki a másik nevét bemutatkozás után!
    Ez segíteni fog, hogy emlékezz rá.
  6. Tegyél fel nyitott kérdéseket!
    Ha valakit nem ismersz jól, és igen-nem kérdéseket teszel fel, valószínü, hogy igen-nem válaszokat is fogsz kapni. Próbáld tényleg megismerni a másikat, adj lehetőséget arra, hogy kibontakozzon a válaszaiban!
  7. Minél előbb ajánld fel a segítséged.
    A
    mikor elmondja a másik, hogy mi az, amivel foglalkozik, már akkor gondold végig: miben lehetnél a szolgálatára? Kit ismersz, akinek bemutatnád, milyen tanulmányt küldenél át, milyen együttműködési partnert ajánlanál? Ha gyorsan felajánlod a segítséged, a másik érzi, hogy figyelsz rá, elkezded kiépíteni a kölcsönös bizalmat, és biztosítod azt is, hogy nemsokára megint fogtok beszélni.
    Írd le a megígért szívességeket, és teljesítsd azokat minél előbb, különben könnyen híre mehet, hogy nem lehet benned megbízni.
  8. Ne kérj rögtön segítséget olyanoktól, akikkel először találkozol.
    Senki sem szereti azt érezni, hogy kihasználják, vagy, hogy csak azért érdekelnek valakit, mert szívességet szeretnének tőle. Hagyj időt arra, hogy egy valódi kapcsolat alakuljon ki.
  9. Minél előbb add oda a névjegyed.
    Nem csak azért, mert így a legzárkózottabb testbeszédű ember testbeszédét is „megnyitod”, hanem azért is, mert ezt a gesztust viszonozni szokták – és fontos, hogy az event után minél előbb kapcsolatba lépj a másikkal.

Hazafelé

  1. Köszönd meg a házigazdáknak a lehetőséget!
    Sokan elfelejtik, pedig alapvető udvariasság, és nagyon jól fog esni.
  2. Másnap írj emailt azoknak, akikkel beszéltél!
    Ne felejtsd el sem az ígéreteidet betartani, sem pedig emlékeztetni a többieket arra, hogy beszéltetek, és szeretnél kapcsolatban maradni.