Szükséged van-e business coach-ra?

A lelki, mentális felkészültség sokkal-sokkal fontosabb, mint gondolnád. Egyáltalán nem véletlen, hogy az olyan élsportolókat, mint Lewis Hamilton vagy Cristiano Ronaldo saját sportpszichológus segíti. Hogy miért van erre szükségük? Mert hiába minden tudás, tehetség és szorgalom, ha nem képesek koncentrálni, ha úgy érzik, eltévesztették a célt vagy ha a kiégés jeleit tapasztalják magukon.

A cégvezetés sok szempontból hasonló. Ugyanolyan mókuskerék, amiben minden nap minden percében a legjobb formádat kell hoznod. És ez sajnos nem mindig megy – többek között ilyenkor jön jól egy üzleti coach, aki támogat és segít világosan látni a dolgokat. Cikkünkben mélyebben is körbejárjuk a témát, és azt is megtudhatod, milyen jelek árulkodnak arról, hogy szakemberre van szükséged.

A coaching jelentése dióhéjban

Azért is kezdtük sportos hasonlattal a cikket, mert a coach is innen ered. Maga az angol szó edzőt (coach), edzést (coaching) jelent, ami cseppet sem mellesleg a magyar kocsi szóra vezethető vissza. A coach tehát egy személyi edző, vagy még inkább tanácsadó, tréner. Olyan ember, aki kellő pszichológiai tudással és emberismerettel rendelkezik, hogy hasznos és a gyakorlatban is alkalmazható tanácsokkal lásson el.

A világ első coach-ja az amerikai teniszoktató, Tim Gallway volt. 1975-ös,  „A tenisz mint belső játszma” című könyvében azt írta, hogy a teniszezőnek elsősorban nem az ellenfelét kell legyőznie, hanem a fejében lévő akadályokat. A coach pedig abban támogatja, hogy ezeket a gátakat ledöntse és túljusson rajtuk. A könyv megjelenése óta a coaching hatalmas fejlődésen ment át, napjainkban pedig az élet minden területén elérhető a megfelelő tréner (life, sport, párkapcsolati, kreatív coaching stb).

Arra sem kellett sokat várni, hogy az üzleti életben is kiaknázzák a coachingban rejlő lehetőségeket. A cégvezetők hamar rájöttek, hogy ezzel is versenyelőnyt kovácsolhatnak maguknak. Hiszen egy jobb formában lévő CEO vagy éppen a lelkileg kiegyensúlyozott alkalmazottak értelmeszerűen jobb teljesítményre is képesek. Tévhit tehát, hogy csakis vezetői coaching létezik: a szolgáltatás elérhető középvezetőknek, egyes csoportoknak vagy akár egy-egy cégen belüli csapatnak (pl. HR, értékesítés, marketing).

business coach

A business coach feladata – Ebben segíthet egy szakember

Érdemes már az elején tisztázni, hogy a fogalmak nem különülnek el egymástól szigorúan. A legtöbb szakember life és business coach egyben, vagyis az élet mindkét területén a rendelkezésedre áll. Az üzleti coaching ezzel együtt kifejezetten a vállalati/vállalkozói problémákra és azok megoldására fókuszál.

Fontos kiemelni azt is, hogy a business coach feladata nem az, hogy gazdasági, cégvezetési vagy munkaszervezési kérdésekben végrehajtási utasításokkal rukkoljon elő. Ez a könyvelő, a cégvezető vagy a HR-es dolga. A szakmai coaching során a tréner arra koncentrál, hogy a menedzsment kimagasló teljesítményt mutathasson, átlássa a nagyobb képet és megtalálja az egyensúlyt magánélet és munka között.

Ennek megfelelően a business coaching során tipikusan olyan témák kerülnek elő, mint az időbeosztás, az asszertivitás, az önismeret vagy éppen a konfliktuskezelés. Csupa olyan dolog, ami a sikeres cégvezetéshez elengedhetetlen. Ezek persze csak példák. Ha neked a motiválással, a stresszel, a home office-szal vagy mondjuk a feladatdelegálással gyűlik meg a bajod, akkor is érdemes profi segítséget kérned.

5 árulkodó jel, hogy üzleti coach-ot kell keresned

A business coach jelentését tisztáztuk, de ettől nem lettél sokkal okosabb. Mert még mindig nem tudod, hogy neked szükséged van-e coach-ra. Ha ezt a cikket olvasod, annak bizonyára oka van. Már elgondolkodtál a dolgon. Talán csak nem vagy biztos benne, hogy tényleg kell-e ez neked. Ha így van, őszintén menj végig az alábbi öt ponton. Ha magadra ismersz, érdemes rákeresned az elérhető coach-okra.

Nem látod, merre haladsz

Nem érted igazán, mi a szereped cégvezetőként? Nem tudod, hogy CEO-ként mik a napi teendőid? Nem tudsz prioritásokat felállítani vagy tervekkel előállni? Ezek mind-mind arra utalnak, hogy kicsit letértél a helyes vágányról. Különösen azoknál a cégvezetőknél szokott ez előfordulni, akik saját maguk indították a céget. Most viszont, immár vezetőként olyan kihívásokkal találkoznak, melyekhez jól jönnének egy coach tanácsai.

business coach

A túlterheltségtől lépni sem tudsz

Árulkodó jel lehet, ha hosszasan kell gondolkodnod azon, hogy mikor voltál utoljára nyaralni, vagy egyáltalán szabadságon. A napjaid állandó tűzoltással telnek, és úgy érzed, rabszolga vagy a saját cégedben. A túlterheltség jellemzően azért fordul elő, mert túlvállalod magad, mások feladatait végzed és mert nélküled nem működik a cég (vagy legalábbis ettől félsz). Egy üzleti coach objektív képet adhat a napi teendőidről, és segít meghatározni, hogy melyik feladatot kéne átadnod, és melyik az, amelyik valóban a te hatáskörödbe tartozik.

Kreatív válságban vagy

A cégvezetés nagyon is kreatív, alkotó munka. Folyamatosan új megoldásokon kell törnöd a fejed, új és új utakat kell találnod, hogy növekedhessen a vállalkozásod. Márpedig aki kreatív munkát végez, az előbb-utóbb tapasztalja magán a kiégés jeleit. Ha már unod a saját gondolataid, ha úgy véled, hogy csak körbe-körbe jársz, és egy tapodtad sem haladsz előre, akkor új impulzusokra van szükséged. Ebben hatalmas előrelépést érhetsz egy business coach mellett. A kreativitás meg van benned, csak kell valaki, aki újra begyújtja a szikrát.

Az idő kicsúszik a kezeid közül

Ha huszonöt órából állna egy nap, az is kevés lenne? A családra vagy a hobbidra már nem jut annyi idő, mint szeretnéd? Ezek tipikus vezető-problémák, amik szinte biztosan a szervezeti felépítés hiányosságaiból vagy a rendszertelenségből fakadnak. Egy coach-csal rengeteg időt szabadíthatsz majd fel, ami a magánéletedre vagy a nagyobb céges célok kitervelésére használhatsz.

Tudod, mit kéne tenni, mégsem teszed

Ennek két oka lehet. Egyrészt általános bénultság-érzés, ami a kiégésből fakadhat. Másrészt viszont az is előfordulhat, hogy nem tudod, hogyan ültesd át a gyakorlatba az elképzeléseidet. Mert nem jó a céged struktúrája, nincsenek egy egyes feladattípusoknak megfelelő szakembereid vagy a delegáció bonyolult. A coach-csal bátran átbeszélheted ezeket a kérdéseket, hiszen pont az a dolga, hogy az ilyen céges kihívásokra rávilágítson és közösen megoldásokat találjatok.

Így keress megbízható üzleti coachot

Amennyiben meghoztad a döntést, és szakmai trénerhez fordulsz, fontos az is, hogy megtaláld a megfelelő embert. Az alábbi támpontok segítenek a választásban. Ne feledd, hogy hosszú távú és bizalmas elköteleződésről van szó, nem mindegy tehát, hogy kit avatsz be céges és magánéletedbe. Biztos érdekelnek még a business coach árak is: nagy a szórás a trénerek között, de általában 12-20 ezer forintba kerül egy óra.

Tapasztalat

Mi is lehetne fontosabb, mint a rutin. Minél nagyobb tapasztalata van egy coach-nak, annál valószínűbb, hogy látott már a tiédhez hasonló helyzetet, és rendelkezik rájuk megoldási javaslatokkal. Ugyanakkor egy kezdő, kevésbé tapasztalt tanácsadónak is lehet előnye. Nevezetesen az, hogy lelkes, motivált és mivel valószínűleg kevesebb ügyfele van, több figyelmet fordíthat rád.

Üzleti ismeretek

Sok coach egykor felső- vagy középvezető volt egy cégnél, aztán váltott a karrierjében. Egy ilyen szakember hatalmas kincs, hiszen a kisujjában van a vállalati kultúra és a cégirányítás. Nem kell minden kérdést Ádám-Évától kezdve elmagyaráznod, hanem egyből a lényegre térhettek.

Személyiség

Lehet valaki akármilyen jó szakember, akármekkora tudással, ha emberileg nem jöttök ki, nem fog működni az üzleti coaching. Számos tréner éppen ezért az első ülést kötetlen ismerkedésre szánja, ahol kiderül, hogy “működik-e köztetek a kémia”. Nem szégyen azt mondani valakinek, hogy inkább mással szeretnél dolgozni.

Etikai kérdések

A coach-oddal rengeteg bizalmas témát vitatsz majd meg mind a céged, mint a magánéleted kapcsán. Biztosnak kell lenned abban, hogy a titkaid köztetek maradnak. A titoktartási szerződés nem ritka, de természetesen a coach-okra is pszichológusokhoz hasonló titoktartási kötelezettség vonatkozik.

üzleti coaching

Stresszmentes cégvezetés MiniCRM-mel

Tovább könnyítheted a saját dolgod, ha a coach mellett egy CRM-rendszerrel is felvértezed a céged. A két segítség együttesen, egymást támogatva már jelentős változásokat hoz a te életedbe és a vállalkozásod mindennapjaiba. Hogy miként?

  • Ha nem látod, hogy merre haladsz: A MiniCRM segít átlátni a nagyobb képet, és meghozni a stratégiai döntéseket. A céged sokkal áttekinthetőbb lesz, így a megfelelő irányt is könnyebb belőni.
  • Ha túlterhelt vagy: A céges szoftver használatával akár nyaralás közben is a vállalkozásod ütőerén tarthatod a kezed. Nem kell attól tartanod, hogy nélküled gallyra mennek a dolgok. Ebben például hatalmas segítség a könnyen kezelhető feladatmenedzser funkció.
  • Ha kicsúszik az idő a kezeid közül: A MiniCRM üzleti intelligenciája feltárja a vállalkozásodban megbúvó akadályokat és problémákat. Az okos riportokkal megszabadulhatsz a tűzoltástól, és máris rengeteg idő szabadul fel, amit fontosabb dolgokra fordíthatsz.
  • Ha tehetetlennek érzed magad: Alakíts ki világos folyamatokat, használj automatizmusokat és toborozz alkalmazottakat a rendszer segítségével. Építsd a céged az alapoktól, hogy könnyebben megvalósíthasd az elképzeléseidet.

Mindezek együtt oda vezetnek, hogy sokkal energikusabbnak érzed majd magad, és a kreativitásod is újra szárnyalhat. Ha magadra ismertél a cikkben, nincs más hátra, mint felhívni egy coach-ot, és kipróbálni a MiniCRM-et!