Home office eszközök – ezekre lesz szükséged az otthoni munkavégzéshez

Home office, távmunka, hibrid munkavégzés – néhány kifejezés, amit mondjuk 2019-ben még nem igazán tudtunk volna hova tenni. Persze, már akkor is létezett otthoni munkavégzés, de csupán a munkavállalók elenyésző részének. Aztán jött a pandémia, és minden megváltozott. Ha ma felmész egy álláskereső oldalra, bizonyos területeken (IT, marketing, adminisztráció) már nem is találsz olyan hirdetést, ahol ne ajánlana a munkáltató home office munkalehetőséget.

A nappali, a háló vagy éppen a konyha ugyanakkor nem munkára lett kitalálva, és hát legyünk őszinték: nem arra költöttük a fizetésünket az elmúlt években, hogy fullos irodai felszerelést szerezzünk be otthonra. Márpedig ezek nélkül nehéz, úgyhogy aktuális blogbejegyzésünkben összeszedtünk tíz nélkülözhetetlen home office eszközt. Akár munkavállaló, akár munkaadó vagy, érdemes átnézned a listát, és beszerezned vagy biztosítanod ezeket az eszközöket.

A távmunka ma már alapvető

A munkaerőpiac változását a nyers adatok is remekül megmutatják. Míg 2019 decemberében csupán az emberek 0,7%-a dolgozott rendszeresen otthonról, a járvány csúcsán, 2020 áprilisában már 8,4%-uk. A COVID19 lecsengésével egyáltalán nem szűnt meg az igény a home office munkára: 2021 februárjában is 4,3% volt azok aránya, akik ezt a formát választották. Nyugat-Európában és a tengerentúlon még magasabb számokkal találkozhatsz. Egyes becslések szerint az USA-ban a népesség 22%-a dolgozik majd távolról 2025-ben, ami nagyjából 36,2 millió munkavállalót jelent.

A számok elképesztőek, a trend pedig visszafordíthatatlan. Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki döntse el maga, a tények viszont ezek. Ahogy az is tagadhatatlan, hogy a legfiatalabb munkavállalók már kifejezetten elvárják a full home office állást, vagy legalábbis azt, hogy heti néhány napot az irodán kívül tölthessenek. A cégeknek és vállalatoknak pedig igazodni kell az igényekhez, ha le szeretnének csapni a legjobb, legértékesebb munkaerőre.

A távmunka / hibrid munkavégzés persze nem csak játék és mese, főleg a cégvezetés szempontjából. Mi tagadás, egész más megoldásokat igényel egy csapat irányítása, ha mindenki szét van szórva az ország minden pontján. Nehezebb ellenőrizni a napi munkavégzést (bár nem lehetetlen, ahogy majd a cikkünk második részében látni fogod), macerásabb összehívni egy meetinget és elintézni a papírmunkát.

Ezek valós problémák, mi most mégis arra bátorítanánk, hogy tedd könnyebbé az embereidnek a távmunkát. Például a home office szabályok tisztázásával, rezsitámogatással vagy éppen azzal, hogy az alábbi eszközöket biztosítod mindenkinek.

Home office eszközök

Kép forrása: pexels.com

10 home office eszköz, ami nem hiányozhat az otthoni irodából

Laptop

Oké, oké, ennyi erővel a levegővel is kezdhetnénk – gondolhatnád. A helyzet azonban mégsem ennyire egyszerű, sok cégnél ugyanis az asztali gépeket preferálják. Sajnos ezeket a monstrumokat az emberek nem tudják hazavinni és bárhol használni, így home office munkához nem igazán alkalmasak.

Az sem mindegy, hogy milyen laptop kerül az író- vagy konyhaasztalra. Nem minden munkához kell egy erőgép, de az elengedhetetlen, hogy a laptop bírja a nyolc-tíz órás gyűrődést, és zökkenőmentesen fussanak rajta az olyan elengedhetetlen programok, mint a Skype, a Word vagy éppen a Zoom.

Monitor

Aki dolgozott már egy egész napot egy 13-15 colos laptop előtt, az pontosan tudja, hogy micsoda embert próbáló feladat ez. Nem túlzás, hogy a nap végére kifolyik az ember szeme! Az apró képernyő könnyen migrénhez vezethet, nem érdemes tehát egy méretes monitoron spórolni. Már csak azért sem, mert a munka is hatékonyabb, ha nagyobb felületen látod át a dolgokat.

Fülhallgató

A home office korában a személyes megbeszéléséket a Zoom-, Skype- vagy Teams-meetingek váltották. Ehhez alapvetően két dologra van szükség: webkamerára és fülesre. A kamera adott a laptopban, a fülhallgató viszont must have kiegészítő. Jobban hallanak majd téged, és te is jobban hallod a többieket. Érdemes a zajcsökkentővel szerelt verziókat preferálnod, hiszen ezek zajos környezetben is hibátlan hangminőséget produkálnak.

Router / Wi-Fi jelerősítő

Egy újabb evidencia, ami talán nem is annyira egyértelmű. Egy lakás vagy családi ház internethálózatát lakossági célokra tervezik. Nem biztos tehát, hogy a megnövekedett forgalommal és használattal is megbirkóznak. Egy nagyobb, erősebb routerrel könnyen orvosolhatod a problémát, egy Wi-Fi jelerősítővel pedig a lefedetlen részekre is elviheted a netet. Könnyen lehet, hogy a szolgáltatóddal is beszélned kell, és esetleg egy nagyobb csomagra váltanod a hatékony home office érdekében.

Profi szék és asztal

Egy irodában – ideális esetben – minden körülmény adott a kényelmes munkavégzéshez. De mi a helyzet otthon? A kanapé és a dohányzóasztal villámgyorsan derékfájáshoz vezet. Nincs mese, otthonra is be kell szerezned a megfelelő felszerelést. Az asztalnál arra ügyelj, hogy a magassága állítható legyen, és biztosítson elég helyet minden eszköznek.

A szék kapcsán a legfőbb szempont az, hogy megtámassza a derekad és a nyakad. Fontos az is, hogy dönthető legyen a támlája, ki tudd támasztani a karodat és állíthasd a magasságát. Ne spórolj ezen, mert tényleg az egészséged múlik rajta.

Hosszabbító és elosztó

Egy korszerű irodaépületet úgy alakítanak ki, hogy minden munkaállomásnál legyen áram és elegendő dugallj. Otthon viszont könnyen azzal szembesülhetsz, hogy a kábelek nem érnek el a konnektorig. Vagy ha mégis, elfogy a hely, miután bedugtad a laptopot, a monitort és a telefontöltődet. Szerencsére egy hosszabbító és/vagy elosztó igazán filléres költség, cserébe sok bosszúságtól kímélnek meg téged.

Nyomtató és szkenner

A home office állások általában online munkákhoz kapcsolódnak, ami azonban nem jelenti, hogy időnként ne kéne kinyomtatnod vagy beszkennelned valamit. Ha ilyenkor mindig el kell rohannod egy papírboltban, rengeteg időt elpocsékolsz. Egyszerűbb, ha ezeket az eszközöket is beszerzed, és elhelyezd az otthoni irodában. Általános célokra ma már 20-25 ezer forintért is kapsz márkás és megbízható multifunkcionális nyomtatót.

Hatékony home office

Kép forrása: pexels.com

Power Bank

Lássuk be, az otthoni munka nem mindig otthoni. Dolgozol a buszon, a parkban, a játszótéren vagy ahol éppen gondolod. A 220-at azonban nem tudod mindenhova magaddal vinni, ilyenkor pedig szükséged lesz egy mobil áramforrásra, vagyis power bankra. Ezekkel a kütyükkel bármit feltölthetsz: a laptopot, a telót, a fülhallgatót vagy éppen a tabletet. Arra ügyelj vásárlásnál, hogy a power bank kapacitás összhangban legyen a készülékeid teljesítményével.

Asztali lámpa

A fényforrás legalább olyan mértékben hozzájárul a komfortérzethez, mint a fal színe vagy éppen a bútorzat. Egész nap fényárban dolgozni nem valami kellemes, ráadásul a rezsiszámládnak sem tesz valami jót. Egy kisebb asztali lámpa (akár a laptop USB-portjáról üzemeltetve) sokkal kevesebb fényt ad, ami a monitor láthatóságát is növeli, és persze a szemeidet is óvja.

Kávé és növények

Ahogy az irodában is akkor érzed jól magad, ha otthonosak a körülmények, úgy odahaza sem érdemes spártai körülményeket fenntartanod. Egy pár kép a falon, egy-két növény, esetleg egy családi fotó nagyban hozzájárul, hogy jól érezd magad meló közben. És persze egy kávéfőző, hiszen koffein-utánpótlás nélkül hamar rád tör a fáradtság.

Így lesz tökéletes az otthoni munka

Ezek lennének tehát szerintünk a legfontosabb home office eszközök. A lista persze közel sem teljes. Érdemes az alábbi termékeken is elgondolkodnod, ha még teljesebb irodai élményre vágysz az otthonodban:

  • Külső merevlemez
  • Egy nagy hátizsák
  • Túlfeszültség védő
  • Projektor
  • Laptopállvány
  • Iratmegsemmisítő
  • Iratszekrény

Az eszközök azonban csak az érem egyik oldalát jelentik. Az igazán hatékony távmunkához legalább ilyen fontosak a megfelelő szoftverek és programok is. A következő blogbejegyzésünkben ezeket mutatjuk majd be részletesen, és azt is eláruljuk, hogy miért elengedhetetlen a MiniCRM a sikeres, hatékony és áttekinthető otthoni munkavégzéshez.