Így motiváld és támogasd a csapatodat

MiniCRM csapat motiválása

Lehet, hogy jelenleg a világ legjobb szakemberei dolgoznak a cégednél, akik imádnak ott lenni és beleadnak apait-anyait minden egyes nap. De vajon így lesz ez jövőre is? Vagy mondjuk három-öt év múlva? Erre már semmilyen garancia nincs, főleg, ha elégedetten hátradőlsz és semmit nem teszel a lendület fenntartásáért.

Fontos tehát, hogy a csapat egyben maradjon és a kollégák hosszú távon is érezzék a biztonságot, a megbecsülését és a fejlődést. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy profi módon motiváld és támogasd őket – egyéni és team-szinten is. Cikkünkből megtudhatod, mik a legjobb módszerek ehhez!

10 motivációs tipp vezetőknek

Pénz és juttatások

Essünk túl rajta rögtön az elején, mert annyira kézenfekvő: csakis akkor maradnak a munkatársak motiváltak, ha elégedettek a fizetésükkel és a juttatási csomaggal. Napjainkban, amikor komoly megélhetési válság sújtja az országot, ez hatványozottan fontos. Ha teheted, adj béremelést időről időre, vagy kapjanak valami olyan pluszt a dolgozók, aminek köszönhetően érzik a megbecsülést.

Jövőkép

Bár a pénz fontos, messze nem minden. Hiába ugyanis minden juttatás, ha a cégnél dolgozó emberek azt érzik, hogy a cég egyhelyben topog. A konkrét stratégiát nem feltétlenül kell megosztanod velük, de azt tudniuk kell, hogy a munkahelyük törekszik jobbá, nagyobbá, sikeresebbé válni. Ehhez viszont az kell, hogy a vezetőségnek legyen egy világos jövőképe, ahova el akar jutni.

Egyértelmű célok

A jövőképhez szorosan hozzátartozik, hogy célokat határoztok meg akár céges, akár egyéni szinten. Itt két dologra kell figyelni: a célok nem lehetnek irreálisak (nem lesz a vállalkozás a világ legértékesebb cége két év múlva), illetve nem lehetnek homályosak (jövőre már ügyesebbek leszünk ám!). Adatokra épített, világos és elérhető célokat kell meghatároznod, amit a kollégák könnyen szem előtt tarthatnak.

Visszajelzés

Alighanem mindenki a cégnél a legjobb tudása szerint dolgozik. Ami azt jelenti, hogy az esetek többségében mindent remekül csinálnak, máskor viszont hibáznak. Neked az a dolgod vezetőként, hogy ezt tudatosítsd bennük: mind a pozitív, mind a jól megfogalmazott negatív visszajelzés motiváló hatású lehet. A dolog pedig visszafelé is fontos: kérj te is visszajelzést a munkádról, vezetői stílusodról, és tanulj belőlük!

Csapatépítés

Tudjuk, hogy közhely a csapatépítés, mint motivációs erő, viszont a helyzet az, hogy tényleg működik. Néha muszáj kiszakadni a mókuskerékből és valami szórakoztatót csinálni közösen a kollégákkal. Ahol jobban megismerhetik egymást, közös élményeket szerezhetnek, és más is szóba kerülhet, mint a meló. Visszatérve sokkal nagyobb kedvvel vetik majd bele magukat a teendőkbe.

Megfelelő munkakörnyezet

Ennek a cikknek a szerzője ült egy fahokedlin, ezeréves laptoppal az ölében egy ablaktalan, irodának csúfolt helyiségben. Talán el tudod képzelni, mekkora lelkesedés tombolt bennem minden reggel. Ez egy szélsőséges példa, de ahogy az otthonodban a lehető legjobb körülményeket teremted meg a szeretteidnek, úgy az irodában is ügyelned kell a kollégák igényeire.

Ünnepek

Nem igazán hiszünk abban, hogy egy cég olyan, mint egy nagy család, mert…mert egész egyszerűen nem olyan. Ami viszont nem zárja ki, hogy a jelesebb napokat együtt megünnepeljétek. Például a cég alapításának évfordulóját, a kollégák szülinapját vagy azt, ha valaki már régóta van a cégnél. Ez mindenki számára azt jelzi, hogy összetartó csapat vagytok, ahol törődtök egymással.

minicrm-csapat-tamogatas

Rugalmas munkavégzés

A koronavírus-járvány gyökerestül forgatta fel a munka világát. Ahhoz, hogy napjainkban a kollégák motiváltak legyenek, és ne égjenek ki, muszáj alkalmazkodnod az igényeikhez. Ez pedig azzal jár, hogy legalább heti néhány nap home office-t biztosítanod kell azokban a munkakörökben, ahol erre lehetőség adódik.

Munka-magánélet egyensúly

A részleges vagy teljes otthoni munkavégzéssel már sokat tehetsz azért, hogy az alkalmazottak ne érezzék úgy, hogy a cég felzabálja az életüket. Ha a távmunka nem megy, vagy nem elég, akkor is odafigyelhetsz arra, hogy mindenkinek egyben legyen a magánélete. Lehet a péntek egy rövidebb nap, amikor hamarabb hazamehet mindenki. De a legfontosabb az, hogy legyél rugalmas, amikor egy kollégának munkaidőben van valamilyen személyes elintéznivalója.

Transzparencia

Hamar elveszted majd a kollégák bizalmát és lelkesedését, ha poroszos stílusban vezeted a céged. Senki sem szereti ugyanis, ha olyan munkát kell végeznie, aminek nem érti a miértjét. A döntéseidet tehát mindig indokold meg, és adj rájuk magyarázatot. A pénzügyeket illetően is érdemes nyílt lapokkal játszanod: a munkatársak úgyis kiszagolják, ha sunnyogsz, és nem megy jól a cégnek éppen.

Hogy működhet mindez home office-ban?

Az eddigi módszerek egy része akkor is beválik, ha a kollégák egy része vagy egésze távmunkában dolgozik. A home office ezzel együtt másféle kihívást jelent motivációs szempontból. A személyes jelenlét hiányában nehezebb kiépíteni a bizalmat és a szakmai együttműködést. Az viszont biztos, hogy ebben az esetben sem engedheted el a munkatársak kezét, és támogatnod kell őket a munkájukban.

Remek ötlet például minden reggel egy napindító online meetinget tartani, ahol mindenki elmondhatja, mit fog csinálni aznap. Ha úgy tetszik, ez az irodai kávés csevej távmunkás megfelelője. Ilyenkor gyűjthetsz visszajelzéseket is, amikkel aztán javíthatod a munkafeltételeket. Apropó, körülmények: a home office-nál különösen fontos, hogy minőségi munkaeszközöket biztosíts a kollégáknak. Egész biztos nem lesznek különösebben motiváltak, ha egész nap a technikával küzdenek.

Végül még két jó tanács: időről időre találkozzatok személyesen is. Jó dolog a netes konferenciahívás, de a személyes jelenlét egész más minőséget képvisel. Szóval irány egy csapatépítő, egy közös buli vagy egy hagyományos, éttermes karácsonyi parti. A másik tipp az, hogy a home office-ban dolgozó kollégáknál még jobban ügyelj arra, hogy milyen lelki állapotban vannak. Az otthoni munkavégzés stresszes vagy unalmas lehet, ami sokaknál a motiváció csökkenésével is jár.

A vezető motiváltsága is fontos

CEO-ként, tulajdonosként vagy a vállalkozás, csapat első embereként a te dolgod motiválni a kollégákat. Erre viszont csakis akkor leszel képes, ha te magad is tele vagy energiával és élvezed, amit csinálsz. Az év 365 napján, hosszú éveken keresztül ugyanakkor nem könnyű fenntartani a lendületet. A saját motiváltságod megőrzésére ezért legalább ugyanannyi időt és energiát kell fordítanod, mint a többiekére.

Milyen megoldások jöhetnek szóba? Például egy kifejezetten vezetőkre specializálódott coach, aki segít átlendülni a nehézségeken, fenntartani a fókuszt és kijelölni a megfelelő célokat. Egy ilyen szakember – a pszichológussal ellentétben – a szakmai kihívásaidra fókuszál, és azokban támogat téged.

Ugyanilyen jó ötlet lehet, ha folyamatosan képzed magad. Az új tudás új ötletekhez is vezet majd, aminek köszönhetően mindig lesz egy cél előtted, amiért érdemes minden reggel nekilendülni a napnak. Éppen ezért egy üzleti közösség is hasznos lehet, ahol hozzád hasonló vállalkozókkal találkozhatsz. Segíthetitek egymást, ötletelhettek és persze megbeszélhetitek a gondokat.

Rendszerben dolgozva a motiválás is könnyebb

Egy munkavállaló általában a kiszámíthatóságot szereti. Ha káosz van a cégednél, minden nap tűzoltással telik és szerencsétlen azt se tudja, mi a dolga, akkor nagy motivációi biztosan nem lesznek – mert csak a napi túlélésre játszik. Ahhoz tehát, hogy mindenki előre felé húzzon, rendszerezett cégre van szükség, ahol egyértelműek a feladatok, a határidők, a projektek és a célok.

A MiniCRM pontosan ezt a kiszámíthatóságot és rendet hozza el a vállalkozásodnak. A kollégák itt vezetik majd a projekteket és napi teendőiket, itt látják az összes fontos infót és követhetik a hátralévő feladatokat. Mindez nemcsak hatékonyabbá teszi őket, de egy csomó felesleges és idegesítő dolgot is levesz a vállukról. Nem kell összevissza vadászni az infókat, nem kallódnak el a feladatok, aminek később számonkérés lesz a vége stb. A gördülékeny projektkezeléssel a valódi munkájukra fókuszálhatnak, és ez máris egy hatalmas motivációs erő.

MiniCRM

Neked, a vezetőnek pedig legalább két okból is megéri majd a CRM-rendszer. Egyfelől rálátsz mindenki teljesítményére, így pontos, adatokra támaszkodó visszajelzést adhatsz a beosztottaknak. Másfelől pedig a MiniCRM növeli a hatékonyságot, segít a jobb értékesítésben és marketingben, ezért sikeresebb céget mondhatsz majd magadnak – ez pedig a kollégák motivációján is meglátszik majd.

Ha érdekel, hogy működik mindez a gyakorlatban, akkor kérj ingyenes konzultációt, ahol munkatársunk minden kérdésedet megválaszolja!