Mire figyelj interjúztatás során?

Új embert bevonni a csapatodba mindig érzékeny dolog. Figyelned kell arra, hogy hozzáértő munkaerőt vegyél fel, aki emberileg is jól kiegészíti a csapatodat, lelkes a munkával kapcsolatban, és nagyon tanulékony. Már sokat írtunk arról, hogyan keresd meg a megfelelő személyt – most azt nézzük meg, mik azok a jelek, amikből leszűrheted, hogy valakit hiba lenne felvenned.

 • Késés.
  Ma már nincs mentség arra, ha valaki nem találja meg, hol van az irodád, vagy arra, hogy rossz buszra szállt.
  Ha felhív a jelölt azzal, hogy késik, mindenképp hallgasd meg, de ritkán fordul elő, hogy ezek után képesek állást kapni.
 • Felkészületlenül érkezik az interjúra.
  Iparága válogatja (a média és az IT világában lehetnek kivételek), de a legtöbb helyen elfogadhatatlan, ha a jelölt ápolatlanul jelenik meg. Ha ezen felül még az üzletágadról, vagy a cégedről sem tud semmit, biztosra veheted, hogy nem készült fel.
  Ha valakinek ennyire nem fontos, hogyan prezentálja magát az interjú során, vajon mennyire lesz igényes a munkájára, illetve, hogyan fog megjelenni az ügyfeleid előtt?
 • Nem tesz fel kérdéseket a cégedről/a pozícióról.
  Persze, feltételezzük, hogy jól írtad meg az álláshirdetést, de ha ennyire nem érdeklődik a céged iránt, akkor miért akar neked dolgozni? Illetve, ha nincs kérdése a pozícióval kapcsolatban, mindegy számára, hogy milyen munkát végez?
 • Megszólal a telefonja.
  A felkészületlenség másik jele. Egyszer-egyszer mindenkivel előfordul, hogy elfelejti kikapcsolni, és fontos, hogy lásd, hogyan reagál a megszakításra, de sok jót nem ígér, ha ennyire felkészületlen.
 • Dicsekszik a máshonnan kapott ajánlataival.
  Ennek megvan a maga helye, és ideje – például a fizetéssel kapcsolatos tárgyalások során, vagy az utolsó kör végén jelezheti, hogy hálás lenne azért, ha minél hamarabb visszajeleznétek. Ha azonban csak váratlanul felhozza a másik ajánlatát, azt mutathatja, hogy öntelt, vagy, hogy csak a pénz számít neki, és a munkakör nem érdekli.
 • Olyan képességeket emel ki, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a munkakörhöz.
  Ha például azzal kapcsolatban hallasz sokat egy adatrögzítőtől, hogy milyen jól bánik az emberekkel, indikálhatja, hogy más pozícióban szeretne dolgozni, és a kínált pozícióban nem lenne elégedett – és valószínűleg nem is maradna sokáig.
 • Úgy érzed, nem tud mindent beleadni a cégedbe.
  Sok esetben nagyon jó jel, ha másik munkahelye, esetleg saját vállalkozása van a jelentkezőnek – kreatív és önálló. De győződj meg arról, hogy a céged érdekeit is a szívén viseli, és képes lesz majd elég figyelmet fordítani a munkájára.
 • Ha szidja a korábbi főnökeit.
  Ha úgy találja, hogy a korábbi főnökei nem voltak elég tehetségesek, vagy nem ismerték fel az Ő géniuszát, hatalmas figyelmeztető jel. Persze előfordulhat, hogy valóban tehetségtelen főnökei voltak, de az, hogy nem tudja magát türtőztetni eléggé ahhoz, hogy ezt veled megossza, sokat elmond. Vajon egy-egy vita után a Te rossz híredet is keltené? Valódi konfliktus volt a főnökeivel, vagy csak annyi, hogy azok nem (mindenben) értettek vele egyet?

Nem tudja egyszerűen elmagyarázni, milyen munkaköröket töltött be eddig.
Főleg az IT-szakemberek körében fordul elő, hogy sokszor nem tudják köznyelven elmondani a feladataikat. Legtöbbször ezt leírjuk annyival, hogy túl introvertáltak, azonban érdemes végiggondolnod, hogy ez mennyiben fogja megnehezíteni a cégen belüli munkájukat.