Mi az a ChatGPT, és miért folyik a csapból is?

Mi az a ChatGPT

Aki nem egy kő alatt töltötte az elmúlt néhány hetet, az biztosan találkozott már a ChatGPT szóval. Egészen szélsőséges vélemények is keringenek az interneten. Valaki szerint eljött a világvége, mások a mesterséges intelligencia diadalának tekintik a programot. Sokan pedig attól tartanak, hogy a szoftver teljesen átalakítja a munkaerőpiacot, és számos szakmának hozza el a végítéletet. Mi tagadás, ennek az utóbbinak akár lehet némi realitása is.

De mi is a ChatGPT pontosan, miért kavart ekkora port, és milyen lehetőségeket rejt magában? Erre a kérdésre keressük a választ aktuális blogbejegyzésünkben, amiből minden fontosat megtudhatsz a Chat Generative Pre-trained Transformerről.

Minden, amit a ChatGPT-ről tudni érdemes

Ha nagyon röviden szeretnénk válaszolni , akkor azt mondhatnánk, hogy a ChatGPT egy olyan AI (mesterséges intelligencia), amivel teljesen valósághű kommunikációt folytathatunk. Az ilyen chatbotok persze nem számítanak nagy újdonságnak, de az OpenAI által fejlesztett szoftver megdöbbentően emberi kommunikációs képességekkel rendelkezik. Az általa létrehozott szöveg minden korábbinál magasabb színvonalú. A gép tehát döbbenetesen szofisztikált, emberinek ható válaszokat ad lényegében bármilyen neki feltett kérdésre.

Az amerikai OpenAI vállalat már 2020-ban is meglepte a világot a GPT-3 nevű szoftverrel, ami kifejezetten természetesnek ható válaszokat adott a userek kérdéseire. A program emellett fordítóalkalmazásként is remekül funkcionált. Az OpenAI következő nagy dobása a DALL-E volt. Ez a mesterséges intelligencia képes szöveges leírás alapján létrehozni bármilyen képet. Az eredményt mindenképp érdemes megnézni, mert valóban nem semmi a program tudása.

Ilyen előzmények után került a nagyközönség elé tavaly november 30-án a ChatGPT, amit sokan nemes egyszerűséggel a valaha volt legjobb MI csetboként emlegetnek. A világ pedig azonnal lecsapott az ingyenes lehetőségre, és öt nap alatt már egymillióan használták a programot. Szinte nincs olyan kérdés, amit ne tudna értelmezni, és amire ne tudna értelmes válasszal szolgálni, méghozzá úgy, hogy a nyelvezete egyáltalán ne tűnjön gépiesnek. Sőt, az AI arra is képes, hogy értékítéletet mondjon egy kérésről, és megtagadja, ha rasszista vagy szexista szöveget kérnek tőle.

Hogy lehetséges mindez? Nos, elsősorban hosszú-hosszú tanulás és a big data segítségével. A mesterséges intelligencia az online fórumokból, a közösségi médiából, a könyvekből és a beszélt nyelvekből tanult, de emberi trénerei is voltak. Ezek alapján pedig képes volt felismerni és megtanulni az emberi beszéd mintázatait és logikáját. És nem, nem csak az angol nyelvét, a ChatGPT ugyanis magyarul is tud.

Bizony, bármilyen kérdést feltehetünk neki az anyanyelvünkön, és a gép szép kerek mondatokban válaszol. De miért is ne kérdezzük meg akkor őt magát, hogy mi az a ChatGPT. Természetesen megkérdeztük, és ezt a választ kaptuk:

A ChatGPT az OpenAI által képzett nagy nyelvi modell, amely beszélgetések kezelésére és válaszolásra képes.

Mi az a ChatGPT

Ezután arra kértük, hogy kicsit bővebben is fejtse ki:

ChatGPT az OpenAI által képzett nagyméretű nyelvi modell. Az AI (mesterséges intelligencia) képes a természetes nyelvű beszélgetésekre, a válaszok megírására és az adatokból való kérdezz-felelekre. A modell képzése széles körű internetes tartalmak, dokumentumok és szövegek alapján történt, így képes érteni és reagálni számos témában.

Erre használhatod a ChatGPT-t

Könnyű lenne azt mondani, hogy mindez csak l’art pour l’art bohóckodás. Érdekes a programmal eljátszani egy órát, és megkérni, hogy írjon verset Shakespeare stílusában a klímaváltozásról (képes rá), de ennél többre soha nem lesz jó. A helyzet az, hogy már most is használják olyan dolgokra, amik igencsak hasznosak. A ChatGPT például képes megírni egy olyan felvételit, amivel bejutna egy elit amerikai egyetemre. De arra is kérték már, hogy keresse meg a hibát egy program kódolásában, amire ember nem volt képes. Az AI-nak sikerült.

A jelenlegi pedig még csak a próbaüzem, a jövő számos lehetőséget tartogat. A legkézenfekvőbb – hiszen egy chatbotról van szó -, hogy néhány éven belül a mesterséges intelligenciával fogunk beszélni, ha felteszünk egy kérdést egy webshop vagy egy szolgáltató üzenetküldő felületén. Csak éppen azt hisszük majd, hogy emberrel van dolgunk.

Ahhoz se kell nagy jóstehetség, hogy belássuk, az internetes kereséseket is teljesen át fogja formálni a szoftver. A Google keresője kétségkívül hasznos és ügyes, de vannak korlátai. Kulcsszavak alapján meg tudja keresni nekünk a legjobb találatot a neten, de komplex válaszokkal nem tud szolgálni. Ha például arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi fán terem a relativitáselmélet, a Google ennyit tud:

Google ChatGPT

Ettől nem lettünk hirtelen sokkal okosabbak, a ChatGPT-t viszont megkérhetjük, hogy érthetően magyarázza el Einstein híres elméletét:

A relativitáselmélet azt állítja, hogy az idő és a tér abszolút értékei nem léteznek, hanem függenek a nézőponttól és a mozgástól. Az elmélet két fő részből áll: az általános relativitáselmélet, amely a gravitációval foglalkozik, és a speciális relativitáselmélet, amely a mozgással kapcsolatban áll. Az elmélet szerint a gravitáció olyan hatás, amelyet egy test, például a Föld, gyakorol a másik testre, például a Holdra, és ez hatással van a Hold mozgására és az idő mérésére is. Az elmélet új megközelítést nyújtott a fizika világában, és számos jóslata volt, amelyeket később igazoltak. Az elmélet fontos szerepet játszik a világegyetem és a fizika tudományában.

Adjuk át ismét a szót a ChatGPT-nek, és lássuk, szerinte mire lehet használni a programot:

  • Chatbotként a weboldalak vagy alkalmazások integrálásához
  • Tartalom generálására, például szöveges leírások, cikkek vagy novellák létrehozására
  • Kérdésekre adott válaszok automatikus generálására
  • Beszélgetések átalakítására, például a szöveg kiejtésének javítására vagy fordítására.

chatgpt-mire-hasznalhato

Ami a ChatGPT használatát illeti, ennél egyszerűbb nem is lehetne. Ezen az oldalon tudunk regisztrálni, és máris feltehetjük a kérdéseinket a mesterséges intelligenciának. Igazából még arra sem kell figyelnünk, hogy kifinomult, érthető módon kérdezzünk vagy utasítsunk, mert a program tévedhetetlenül képes megérteni, hogy mire vagyunk kíváncsiak. Két hibája azért van a ChatGPT-nek. Az egyik, hogy 2021 utáni adatokkal nem rendelkezik, a másik pedig az, hogy borzasztó sokan akarják használni, ezért sokszor elérhetetlen.

Mit jelent a ChatGPT a cégek számára?

Már most is több olyan területet fel lehet vázolni, ahol a mesterséges intelligencia biztosan a vállalkozások hasznára lesz. Hiszen melyik cégnek ne jelentene segítséget, ha a felhalmozott információt, adatokat még hatékonyabban tudná feldolgozni? Az adatmennyiség egyre csak nő, emberi aggyal már aligha lehet megbirkózni vele. A ChatGPT a jövőben bizonyosan fontos szerepet játszik majd az adatfeldolgozásban és az összefüggések megtalálásában.

Ahogy a technika egyre kifinomultabb lesz, egyre jobban utánozza majd az emberi interakciókat. Ami elvezethet oda, hogy az ügyfélszolgálatokat teljes mértékben automatizálhatjuk. A weboldalunkon elhelyezett chat-felületet akár most is kezelheti a ChatGPT, de ennél többre is képes lesz. Akár a teljes e-mailezésünket rábízhatjuk majd, a gép pedig azonnal válaszol minden érdeklődőnek és ügyfélnek. Mindig a megfelelő, udvarias stílusban, éjjel-nappal, fáradhatatlanul – és persze olcsóbban, mint egy ember.

A cikk elején szóba került, hogy a ChatGPT veszélyeztetheti a munkahelyeket. Mi tagadás, valóban lehetnek olyan területek, ahol a gép értelem végzi majd a munka oroszlánrészét. Tipikusan ilyen lehet a szövegírás, hiszen az AI már most is megdöbbentően jól összerakott tartalmakat képes előállítani. Most ugyan még nem árt a körmére nézni, és csiszolni a helyesírását és a stílusát (magyarul legalábbis biztos), de csak idő kérdése, hogy tökéletes copywriter váljon belőle.

Azt sem szabad azonban elfelejtenünk, hogy az új technológiák új lehetőségeket is jelentenek, és korábban nem létező munkákat hoznak létre. Vegyük például az internetet. Az elmúlt évtizedekben munkakörök ezrei szűntek meg miatta a nyomda- és zeneiparban vagy éppen a bankszektorban, de közben új, korábban nem létező munkák garmadáját hozta létre. Alighanem az AI-val és a ChatGPT-vel is ez lesz a helyzet.

Mi az a MiniCRM?

Nem hagytuk ki a ziccert, és megkérdeztük a ChatGPT-t, hogy mi az a CRM. Az alábbi választ kaptuk:

CRM (Customer Relationship Management) szoftver egy olyan rendszer, amely segíti a vállalatokat a vevőikkel való interakciók kezelésében és nyomon követésében. A CRM szoftver lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy megértsék a vevőik igényeit és preferenciáit, nyomon kövessék a kapcsolatokat és interakciókat, valamint jobb ügyfél-élményt nyújtsanak. A CRM szoftver általában tartalmazza a következő funkciókat: kapcsolatkezelés, ajánlatkezelés, ügyfélkövetés, lehetőségkezelés (lead kezelés – a szerk.), eladási pipelining, marketingautomatizálás, ügyfélanalitika és jelentéskészítés. A CRM szoftver segítheti a vállalatokat a vevőik megtartásában, valamint a jövőbeni ügyletek és eladások bővítésében.

chatgpt-crm

Mit lehet ehhez hozzátenni? Talán csak annyit, hogy próbáld ki a magyar fejlesztésű CRM-et, és győződj meg a ChatGPT véleményéről saját magad!