6 tipp, hogy az irodai környezeted jótékonyan hasson a munkádra

Az irodai környezet kialakítása fontosabb, mint gondolnád. Nem csak az általános hangulatot képes befolyásolni, de közvetve azt is, hogy mennyire hatékony a munkavégzés. Az alábbi bejegyzésbe összegyűjtöttem 6 tippet, aminek segítségével munkakörnyezetedet kellemessé tudod varázsolni – megígérem, nem csak pénzigényes renoválásokról lesz szó.

1. A falak színe

Az első, és legfontosabb tényező a falak színe. Kutatások kimutatták, hogy a pasztell színek a legmegfelelőbbek egy irodába: nyugalmat árasztanak, és segítik a kreativitást.

Az élénk színek kis mennyiségben feldobhatják a teret, de vigyázz arra, hogy ne vidd túlzásba a használatukat. Például a piros, és a narancssárga, hiába meleg színek, könnyen zaklatottá tehetik kollégáidat, és emiatt több lehet a munkahelyi összezördülés is.

A sötét árnyalatokat mindenképpen kerüld. Ha pedig viszonylag kicsi az irodád, akkor meg aztán főleg. A sötét színek összenyomják a teret, zsúfoltnak hatnak, nem fogod jól érezni magad abban a környezetben.

shutterstock_114163909

2. A berendezés

Egy másik kutatás azt mutatta ki, hogy a lekerekített szélű bútorokat az emberek hívogatóbbnak, ránézésre kényelmesebbnek találják, mint a szögleteseket.

Hasonlóképpen, ha a kollégák körben ülnek le, nem egymás mellett és mögött, az jótékony hatással van a kreativitásra, könnyebben tudnak együtt dolgozni. Ezt érdemes észben tartanod, amikor legközelebb összehívod a csapatot ötletelős megbeszélésre.

3. A természetes fény előnyei

A természetes fény fontosságát nem tudom eléggé hangsúlyozni. Korábban egy olyan közösségi térben dolgoztam, ami egy régi raktárból lett irodává alakítva, és a hatalmas helységnek csak egy oldalon volt ablaka. Elmondani nem tudom, milyen lehangoló volt a neoncsövek alatt ülni egész nap – amik persze rosszak is voltak, pislogtak, búgtak-zúgtak.

Esélyes, hogy nem tudsz új ablakokat kialakítani az irodában. Viszont pár jól elhelyezett tükörrel megsokszorozhatod azt a kevés fényt, ami van. A tér nem csak világosabb lesz és szellősebbnek fog tűnni, de nagyobbnak is.

Arra vigyázz, hogy az asztalodat jól helyezd el a fényforráshoz képest. A munkaterületed legyen jól megvilágítva, de ha szemben ülsz az ablakkal, az álmosít, ha pedig háttal, akkor nem fogod túl jól látni a monitorodat.

4. Hőmérséklet

Az ideális irodai hőmérséklet 22-25°C között van. Ha 22°C-nál kevesebb van, a kollégáknak egész nap ott fog motoszkálni a fejükben, hogy hűvös van – rosszabb esetben fáznak –, és nem mellesleg kevésbé pontosan is fognak dolgozni. Ha pedig túl meleg van, könnyen elálmosodnak.

5. Személyes tér

Sokan nem tehetik meg, hogy átfessék az irodát, új bútorokat vegyenek, vagy bármilyen nagyobb beruházásba fogjanak. Azonban pár színes és/vagy személyes aprósággal könnyen feldobhatod a közvetlen munkakörnyezetedet.

Egy piros írószertartó vagy a kedvenc bögréd sokat tud javítani a hangulatodon. Esetleg kirakhatsz egy tájképet, ha nincs akkora szerencséd, hogy a Duna-kanyarban gyönyörködhetsz az ablakodból. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy a természet pihentetőleg hat az agyra.

Pár cserepes növény is sokat tud javítani a helyzeten, azok ugyanis segítik az oxigénképződést és szabályozzák a szoba páratartalmát. Csak el ne felejtsd meglocsolni őket!

6. Rendezett munkakörnyezet

Ez egy érdekes, mostanában sokat vitatott gondolat. Eddig mindenhonnan azt hallottam, hogy a rendezett munkakörnyezet segít a gondolataidat is rendben tartani, és lehetőleg semmit ne hagyj az asztalodon, ami nem kell az éppen aktuális feladatodhoz.

Ezzel szemben ott van Einstein, aki úgy vélekedett, hogy ha egy rendezetlen dolgozóasztal egy zavaros elme jele, akkor minek a jele egy üres dolgozóasztal?

Hasonlóképpen, vannak, akik úgy gondolják, hogy aki túl nagy rendet tart maga körül, az már azért nem talál meg semmit, mert túl bonyolult a rendszere. És egyébként is, a rendetlenségben nem várt kincsekre lehet bukkanni, amik segíthetnek a következő feladatod megoldásában.

A rendezett munkakörnyezet egy olyan dolog, amit neked kell kitapasztalnod, hogy melyik verzió válik be neked a legjobban. De tudd elfogadni azt is, ha másnak más a preferenciája.