Bt. alapítás lépésről lépésre – a leggyakoribb kérdések és válaszok

Az egyéni vállalkozásnak kétségkívül megvannak az előnyei – nem véletlenül számít idehaza az egyik leggyakoribb vállalkozási formának. Sokszor azonban kevésnek vagy meghaladottnak tűnik, ilyenkor pedig más cégtípus után kell nézned. Ebben az esetben alapvetően két lehetőség áll előtted: a korlátolt felelősségű társaság (kft.) és a betéti társaság (bt.).

Ami a betéti társaságot illeti, 2021-ben több mint 100 000 ilyen cég működött Magyarországon, vagyis igencsak közkedvelt megoldásnak számít. Nem is csoda, hiszen a bt. alapítása meglehetősen egyszerű, nem kell hozzá sok ember, és a fenntartása sem kerül vagyonokba. De hogyan lehet életre hívni egy betéti társaságot pontosan? Cikkünkből minden fontos információhoz hozzájuthatsz.

A bt. alapítás legfontosabb feltételei

Mielőtt elrohannál az ügyvédhez vagy online bt. alapításba vágnál, érdemes alaposan átnézned, hogy mik a feltételek és mi jellemzi pontosan ezt a cégformát. Nos, a Polgári Törvénykönyv így fogalmaz:

„A betéti társaság (bt.) létesítésére irányuló társasági szerződés megkötésével a társaság tagjai arra vállalnak kötelezettséget, hogy a társaság gazdasági tevékenységének céljára a társaság részére vagyoni hozzájárulást teljesítenek, továbbá legalább az egyik tag (a továbbiakban: beltag) vállalja, hogy a társaságnak a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségeiért a többi beltaggal egyetemlegesen köteles helytállni, míg legalább egy másik tag (a továbbiakban: kültag) a társasági kötelezettségekért – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – nem tartozik helytállási kötelezettséggel.”

Röviden ugyanez: egy bt. minden esetben legalább egy bel- és egy kültagból. A különbség a kettő között az, hogy a beltag a teljes vagyonával (igen, a magánvagyonával is) felel a betéti társaság tartozásaiért. Bár a bt .esetében az is igaz, hogy a cég a saját vagyonával is felel, ha a felmerülő követelések ezt meghaladják, akkor a beltag köteles helytállni. A kültag ellenben csak a hozzájárulás mértékig felelős.

A következő kérdés, hogy ki lehet bt. kültag, illetve beltag. Ebben az esetben inkább a kivételeket érdemes szemügyre venni, hiszen igen szélesek a lehetőségek. Nem lehet betéti társaság beltagja:

  • egy kkt, egy másik betéti társaság vagy egy egyéni cég
  • 18 év alatti személy
  • olyan személy, akit eltiltottak a tagságtól

Fontos tovább az is, hogy egy magánszemély csak egy bt-ben lehet beltag, és az is kizárás, ha valaki egy kkt. (közkereseti társaság) tagja. Egyéb megkötés ugyanakkor nincs: beltag ezeken kívül bármilyen természetes vagy jogi személy lehet. A kültagok kapcsán pedig semmilyen korlátozással nem kell számolni.

Ahogy az induló tőke kapcsán sem – és alighanem ez is hozzájárul a bt. sikeréhez. Ezt a cégformát ugyanis bármekkora összeggel megalapíthatod (nulla forinttal természetesen nem), de azért nem árt óvatosnak lenni. A törzstőke nem lehet túl alacsony, hiszen ez szolgál fedezetül a tevékenységért, és persze ebből kell az indulásnál működtetni a céget.

KATA adózás és bt.: lehetséges?*

Sokakban felmerül az adózás miatt, hogy vajon melyik a jobb választás: a bt. vagy az egyéni vállalkozás? Utóbbi kapcsán főleg a KATA lehet csábító, a jó hír viszont az, hogy egy betéti társaság is választhatja ezt az adózási formát. A KATA-s bt. alapítása semmiben sem tér el a “normál” betéti társaságétól, illetve arra is van mód, hogy menet közben válts erre a megoldásra. Ahogy persze annak sincs akadálya, hogy egyéni vállalkozásból bt-t alapíts később.

A helyzet azonban mégsem ennyire egyszerű, hiszen a törvény úgy rendelkezik, hogy a KATA-s bt. tulajdonosai csak magánszemélyek lehetnek, és legalább egy kisadózó magánszemélyt be kell jelenteni. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a KATA-s bt-ben mindenkit kisadozóként kell bejelenteni, aki nem rendelkezik munkaszerződéssel.

Ha minden stimmel, akkor élvezheted a KATA előnyeit a bt-ben. Azaz minden bejelentett kisadozó után 50 ezer forintot kell csak fizetned, nincs szükség kettős könyvelésre, és számíthatsz kedvezményekre az iparűzési adó kapcsán. A KATA előnyei mellett azonban a hátrányai is vonatkoznak majd a bt-re. Ha a bevételed meghaladja az évi 12 millió forintot, a többlet után extraadót kell fizetned, egy ügyfél felé pedig évi 1 millió forintot számlázhatsz.

Így alapíthatsz betéti társaságot

A bt. életre hívása alapvetően nem egy ördöglakat, az azonban biztos, hogy egyedül nem fog menni. Már csak azért sem, mert legalább ketten kelletek hozzá, illetve egy ügyvéd. Utóbbi nem választható, hanem törvény által előírt kötelezettség. De ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük az elején, vagyis ott, hogy meg kell határoznotok a bt. legfőbb paramétereit. Ide tartozik például a székhely, a tevékenységi kör, a bt. neve és így tovább.

Ezután indulhat a bt. tényleges alapítása, méghozzá a társasági szerződés megírásával. Ez a dokumentum tartalmaz majd minden információt az új céggel kapcsolatban. Amit kötelezően bele kell foglalni:

  • Legalább egy vezető tisztviselő, vagyis ügyvezető (a bt. bel- és kültagja egyaránt lehet)
  • Az ügyvezető személyes nyilatkozatát arról, hogy nem áll eltiltás hatálya alatt
  • A székhelyetipar és a használati jogot igazoló doksit (bérelt székhelynél a bérbeadótól kell egy írásbeli nyilatkozat is)
  • A bel- és kültagos száma és az ő adataik
  • Az egyes tagok vagyoni hozzájárulásának mértéke
  • A nyereség felosztására vonatkozó szabályokat, és azt, hogy a veszteség hogyan oszlik meg
  • A betéti társaság főtevékenysége (egyéb tevékenységeket is felvehettek, de nem kötelező)
  • A döntéshozatal mechanizmusa (hol és mikor hívjátok össze a taggyűlést, mikor válik a gyűlés határozatképessé)

Ezek ugyanakkor csak a jogszabályban előírt tartalmi elemek. Nincs akadálya, hogy más is szerepeljen a társasági szerződésben.

Most, hogy kész a társasági szerződés, már csak pár lépés van hátra. Először is az, hogy a tagok rendelkezésre bocsássák a bt. tőkéjét. Ez nem csupán pénz lehet, hanem akár egy ingatlan vagy egyéb vagyontárgy is. A hozzájárulást természetesen hivatalos irattal igazolnia kell mindenkinek.

bt alapitasa

Az ügyvédi meghatalmazás sem maradhat ki a csatolandó dokumentumok közül. Csakis ügyvédnek van ugyanis joga a cégbíróságnál eljárni, azaz benyújtani a cégbejegyzési kérelmet (manapság ez már teljes egészében online zajlik).

Végül a NAV-nak kell nyilatkoznotok, hogy milyen adózási formát szeretnétek, illetve, hogy igényeltek-e közösségi adószámot. A NAV ez alapján állapítja majd meg a betéti társaság adószámát. Minden doksit az ügyvédnek kell eljuttatnotok, ő intézi a továbbiakat. Elkészíti az iratokat, benyújtja őket a megfelelő helyekre. Majd egy kis várakozás következik, de igazán nem sok. Jellemzően egy hét alatt a cégbíróság is bejegyzi a bt-t, illetve a NAV is megküldi az adószámot. Ezzel pedig máris működik a bt-tek!

A bt. alapítás költségei 2022-ben

A bt. alapítás természetesen nincs ingyen, de azért hatalmas vagyonokat sem kell áldoznod a cégalapításra. Főleg akkor, ha az úgynevezett egyszerűsített eljárást választod, hiszen ebben az esetben a bt. alapítás illeték mentes (amúgy 50.000 Ft). Ehhez még számold hozzá a tulajdoni lap lekérését a székhely kapcsán, ami darabonként egy kerek ezres.

Természetesen a székhely szerint illetékes iparkamarának is be kell fizetni az éves tagsági díjat, azaz 5.000 forintot. A bt. alapítás ügyvédi díja a leginkább kiszámíthatatlan költség, hiszen számos tényező befolyásolja. Általában azonban nem több néhány tízezer forintnál. Ezek tehát a nem lehet megúszni költségek – nem valami sok, ahogy láthattad!

A MiniCRM a betéti társaságoknak is hatalmas segítség

Biztos azt gondolod, hogy a MiniCRM ügyfelei között csupa gigantikus kft. és részvénytársaság található. Nos, tévedsz, ugyanis egyáltalán nem a cég mérete dönti el, hogy szükség van-e egy vállalkozásban ügyfélkapcsolat-kezelő rendszerre. Ami azt illeti, egyéni vállalkozók és bt-k is szerepelnek szép számmal a MiniCRM előfizetői között.

És hogy mire használják a szoftvert? Igen változó, de az ügyfélkezelés mindenkinél felmerül. Nem jó ötlet ugyanis Excelben vagy papíron tárolni az emberek adatait. Nem fogod látni, hogy kinél milyen előzmények vannak, hol tartasz vele épp az értékesítési folyamatban, vagy éppen azt, hogy mikor kell legközelebb megcsörgetned. A MiniCRM-ben viszont mindez egy helyre kerül.

Ahogy egyébként a feladatok is. A MiniCRM-ben ugyanis saját feladatkezelő található, ahol minden kolléga minden teendője listázásra kerül. Úgy kell elképzelned, mint a Trello-t, csakhogy itt önálló projekteket hozhatsz létre, ügyfelekhez rendelheted a feladatokat, határidőt és felelőst határozhatsz meg, fájlokat csatolhatsz vagy éppen check-listekkel bővítheted a feladatkártyát.

Egy bt. indulás után kulcsfontosságú, hogy megtalálja a helyét a piacon, és ügyfeleket szerezzen. Ehhez a profi marketing elengedhetetlen, márpedig a MiniCRM ebben is ultrahatékony. Mivel egy helyen van a teljes ügyféladatbázis, pofonegyszerűen létrehozhatsz egy-egy profil alapján elkészített hírlevelet. Ahelyett, hogy vaktában lövöldöznéd az éterbe az e-maileket, a rendszer segít a lehető legjobban célozni azokat.

bt marketing minicrm

Oké, oké – mondhatod. De honnan fogod tudni, hogy sikeres volt-e a kampány. Onnan, hogy a CRM automata riportokat készít, amikből világosan kiderül, hogy melyik üzenet volt igazán nagy hatással az emberekre. Sőt, arra is van mód, hogy a rendszert összekösd a Facebookkal vagy a Google-lel. Így azért mégiscsak könnyebb egy bt. élete, nem igaz?

*Frissítés: A 2022. július 18-án elfogadott törvény értelmében 2022. szeptember 1-e után a betéti társaságok már nem választhatják a katás adózási formát.