4 tipp melyek nélkül ne videómarketingezzen!

Íme 4 tipp, melyek nélkül ne vágjon bele a videómarketingbe!

Videó és YouTube marketing, sokat hallunk ezekről a kifejezésekről, illetve arról az egyre több vállalkozó számára bebizonyosodott tételről, hogy igenis érdemes az internet audiovizuális tartalmai felé kacsintgatni.

Nem meglepő, hogy a legnagyobb vállalatok már nagyon komoly múltra tekintenek vissza a történeteket elmesélő, nem direkt reklámot tartalmazó, önmagát mémként kezelő, szakmai vagy referenciavideók világában.

Manapság a KKV szektor szereplői közül is egyre többet ismerik fel a lehetőséget ebben a tartalmon alapuló marketingcsatornában. Sokakat a költségvonzat riaszt el, ám ez sokszor annak nem tényleges ismeretéből fakad, hiszen manapság a komoly videóteljesítménnyel bíró telefonok és az ingyenes vágóprogramok világában, igazából csak az ötletet és az időt kell beleinvesztálnunk a projektbe.

A videók nagy előnye, hogy audiovizuálisak, jobban megérintik az embert, rengeteg kutatás mutatta már ki, hogy az ilyen jellegű anyagokat, történeteket sokkal jobban megjegyzi és memorizálja a befogadó fél, mint a klasszikus csak hang, vagy írott formát.

Nézzünk meg négy fontos tételt, melyek közelebb visznek minket a megfelelő videós tartalom előállításához.

1. Mit akarunk elérni?

Mielőtt nekilátnánk a videó tartalmát, forgatókönyvét összeállítani, ne felejtsük el a legfontosabb lépést: a konverzió, lead, azaz a cél meghatározását.

Nem csak nézettséget akarunk, nem csak márkát akarunk építeni, hanem minőségi ügyfeleket vagy vásárlókat akarunk szerezni.

A hatékony videómarketing

A tervezéssel kezdjük

Ehhez úgy kell összeállítanunk a videósorozatot, hogy az folyamatosan erre reflektáljon, mindig ügyeljünk rá, hogy a „csattanó”, vagy egy-egy kevésbé hangsúlyos rész mindenképpen a megnevezett konverziós célra utaljon.

Ilyen konverziós cél lehet egy feliratkozás, oktató anyag letöltése (majd feliratkozás), vásárlás, ingyenes regisztráció a bemutató termékre.

Ez az egyik legfontosabb lépés, ne hagyjuk ki, a levegőbe „videózni” nem szabad, pontosabban sok értelme nem lesz, csak az időnk megy majd vele, ami pedig pénz.

2. Megfelelő célközönség kiválasztása

Tudjuk, hogy mindenki a milliós nézettségre törekszik, azt várjuk a videóktól, hogy több százezren nézzék meg, se hirdetnünk, se foglalkoznunk ne kelljen vele a kiadás után. Ám van egy rossz hírünk, ez sajnos nem így megy.

Találjük ki, hogy kinek szól a videó!

Találjük ki, hogy kinek szól a videó!

A nagy nézettséggel bíró videók (vagy márkák videói) azért érnek el (többnyire) nagy közönséget, mert ilyen nagy célközönségre lettek tervezve. Amennyiben mi B2B irányvonalon mozgunk, üzletünk vásárlóközönsége szűk, szolgáltatásunk csak pár ezer embernek szól, akkor a videónkat is ennek mérten kell elkészítenünk. És ne is számoljunk százezres vagy több tízezres nézettséggel.

Úgy válasszuk meg a témát, stratégiát, hogy az korreláljon a célközönségünkkel, annak szokásaival és méretével. Vizsgáljuk meg a nemzetközi konkurenciát, nyugodtan lessünk tőlük, majd adjuk hozzá azt az értéket, amit cégünk vagy brandünk képvisel a szektorban.

Nem Hollywood a célunk, hanem hogy az ügyfeleinkre jellemző csoportnak olyan alternatív tartalmat nyújtsunk, amit a konkurencia nem használ.

3 Készítsünk saját érkező oldalt a videónak

Ha már van videónk, videósorozatunk, akkor annak üzenetét leginkább egy saját aloldallal, dedikált landing oldallal lehet átadni. Maga a videó YouTube-on nehezebben közli a tényleges koncepciót és üzenetet, mint ha egy rendes oldalt kapna a (pl.) oktatósorozatunk.

Ami a leginkább lényegesebb: hogyan akarunk leadet, ügyfelet, vásárlót, érdeklődőt generálni, célzottan és a videó üzenetét használva, ha a videómegosztó felületén (pl. YouTube) valódi esélyünk nincs erre?

Ezért kell saját landing oldal a videónak, melyen bármilyen üzenetet, CTA-t, konverziót el tudunk helyezni a videó mellett. Ezt az oldalt kell megosztanunk mindig, illetve a videóban is ezt kell promótálnunk.

Ezen az oldalon adjunk keretet az egész videónak, videósorozatnak, majd irányítsuk a figyelmet az általunk vágyott konverzióra.

Az is fontos aspektus, hogy a videós tartalom SEO szempontból is erősíti cégünk weboldalát. De ne feledjük, azzal nincs elintézve a dolog, ha valamelyik sarokba kirakjuk a videót a főoldalra. Fektessünk bele energiát, egy-egy ingyenes WordPress sablonnal néhány óra alatt, alapvető technikai tudással létre tudunk hozni egy olyan weboldalt, mely a célnak megfelel.

4. Mérjük a sikerességet!

Ahhoz, hogy a videó sikerességét mérni tudjuk, első lépésként meg kell határoznunk azokat a mérőszámokat, melyek ezt dogmatikusan megmutatják, valamint azokat a teljesítménymutatókat is ki kell emelnünk ezekből, melyek egybevágnak azzal a céllal, melyek miatt belevágtunk a videómarketingbe.

A következő listában ilyen KPI (Key Performance Indicators) teljesítménymutatókkal segítünk Önöknek:

  • Az átlagos eltöltött idő a videó landing oldalán
  • Hányan kattintottak a videó lejátszására a landing oldalon?
  • Mennyi ideig nézték a videót a felhasználók? Mikor állították le a lejátszást?
  • Hányan teljesítettek konverziót a videó landing oldalán (pl. feliratkozás) a teljes látogatottsághoz képest?
  • Mennyire változik a videó hatékonysága (tehát 2 hét után ugyan olyan hatékonyan generál pl. feliratkozókat?)
  • Milyen típusú videótartalom generál leginkább általunk várt konverziót?

Ezen változókkal pontosan követni tudjuk, hogy mely videónk működnek hatékonyan, melyikkel hol van hiba, melyiket mikor kell lecserélni és alapvetően működnek-e egyáltalán?

Láthatjuk, hogy nincsenek bonyolult alapszabályok a videómarketing elkezdéséhez, de nagyon fontos, hogy lépésről-lépésre, megfontoltam és földhöz ragadtan vágjunk bele.