Vállalkozás ötletek neked – ha 2022-ben indítanál céget

Kezdjük talán a legfontosabbal: tuti vállalkozás ötletek nem léteznek. Ha lennének, nyolcmilliárd Zuckerberg élne a világon, hiszen mindenki tudná, hogy mi a siker titka. Stabil és jövedelmező vállalkozások azonban nagyon is vannak, és ez a lehetőség előtted is nyitva áll. Hogy mi kell hozzá? Tudás, kitartás, sok-sok idegeskedés, rengeteg munka és jól átgondolt stratégia.

Mindenek előtt azonban egy ötletre van szükséged: milyen vállalkozást indítsak? Vajon pékként állom majd meg a helyem, vagy inkább az IT-szektorban van a helyem? A kérdésre elsősorban neked kell tudnod a választ, cikkünkből azonban megtudhatod, hogy mik a legjobb vállalkozás ötletek 2022-ben.

Mielőtt belevágnál a vállalkozás alapításába

Egy kezdő vállalkozás számára nem csak a tevékenységi kör kiválasztása okozhat problémát. Az is komoly fejtörésre adhat okot, hogy mi legyen a cégforma, milyen adózási megoldás mellett tedd le a voksodat vagy éppen mekkora kezdőtőkét gyűjts össze. Persze minden mindennel összefügg: egy egyéni vállalkozáshoz nem kell sok indulótőke, és akár áfamentességet is választhatsz.

A kft. is igen népszerű cégforma, és a közhiedelemmel ellentétben nem igényel társakat. Egyszemélyes kft-t is alapíthatsz ugyanis magánszemélykét is. Ehhez azonban három millió forintra lesz szükséged, amit törzstőkeként le kell tenned az asztalra. Arra is van mód, hogy az egyéni vállalkozásodat egyszemélyes kft-vé alakítsd.

A bt., azaz betéti társaság esetében mindenképp szükséged lesz egy társra, a kezdőtőke azonban bármekkora összeg lehet. A bt. egy bel- és egy kültagból áll: előbbi a teljes vagyonával felel a cég kötelezettségeiért, míg a kültag csak addig az összegig, amíg a bt. működéséhez hozzájárult. Jól gondolt meg tehát, hogy kivel vállalsz közösséget, főleg, ha te leszel a beltag!

A részvénytársaságot csak a rend kedvéért említjük meg. Igen ritka, hogy egy frissen életre hívott vállalkozás ezt a cégformát válassza. Már csak azért is, mert az induló költségek is tetemesek. Zrt-nél ötmillió forint, nyrt. esetében pedig húszmillió forint a minimum alaptőke. A jó hír az, hogy ebbe a cég vagyona (pl. ingatlan, gépjármű) is beletartozik.

40+ kreatív vállalkozási ötlet 2022-ben

Online vállalkozás ötletek

WEBSHOP

Mi is lehetne kézenfekvőbb így 2022-ben, mint webáruházat nyitni. Hiszen gombamód szaporodnak az online üzletek, szóval egy valóban hatalmas piacról van szó. Ez egyben előny és hátrány is. Előny, hiszen egy jól bejáratott módszerbe vágsz bele. Hátrány viszont, mert hatalmas a konkurencia, és bizony ebben a medencében óriási cápák is úszkálnak.

DROPSHIPPING WEBÁRUHÁZ

Ha a komplex webshop számodra nem igazán nyerő, akkor sem kell lemondanod erről a területről. A dropshipping webáruház esetében te csak a rendeléseket veszed fel, majd továbbítod őket a nagykernek, aki kiszállítja azokat. Mondani sem kell: ez igazán költséghatékony, hiszen nem kell raktár, árukészlet és futárszolgálat. Arra viszont ügyelned kell, hogy megbízható gyártóval vagy nagykerrel szerződj.

SEO-SZAKÉRTŐ

Szegről-végről maradunk az online kereskedelemnél. A sok-sok webshop gyilkos harcban van, hogy a legjobb helyre kerüljön a Google találati listáján. SEO-szakemberként pontosan ebben segíthetsz nekik. Erre a munkára kiemelkedő igény van napjainkban, ezért aztán csakis a jó szakemberek élnek meg a piacon. Mielőtt belevágsz, mindenképp ásd bele magad alaposan a keresőoptimalizálás világába, és végezz el néhány tanfolyamot is.

ONLINE OKTATÁS

A tanfolyamon pedig tanárokkal fogsz találkozni: miért ne lehetnél te az, aki átadja a tudását másoknak? A koronavírus-járvány óta egyáltalán nem szokatlan, hogy az emberek egy webkamera előtt ülve tanulnak. Mindegy, mihez értesz, biztos, hogy lesz rá igény. Ha angolból vagy jó, vállalj nyelvórákat. Ha a fejenállás megy remekül, az online tesióra jöhet szóba.

EGYÉB ONLINE VÁLLALKOZÁS ÖTLETEK

  • Szabadúszó szövegíró
  • E-tananyag író
  • Fulfillment szolgáltatás webáruházaknak
  • Adatrögzítés

Falusi vállalkozás ötletek

ÜZLET

Szomorú statisztikák szólnak arról, hogy hány magyar kistelepülésen nincs vegyesbolt, lottózó vagy éppen pékség és ruházati üzlet. Az itt élő embereknek sokszor 20-30 kilométert kell utazniuk, hogy alapvető árucikkekhez jussanak. Egy falusi bolttal tehát te is, és a helyiek is jól járnak. Ehhez persze komoly üzleti tervre lesz szükséged, mert fizetőképes kereslet nélkül nem sok esélyed van talpon maradni.

BICIKLISZERVIZ

Ami a fővárosban a BKV, az falun a kerékpár. Mindenki használja és mindenkinek meggyűlik vele a baja. Ne gondold, hogy a községekben mindenki sajátkezűleg bütyköli a négykerekűjét. Nagyon is van helye egy profi szakembernek, aki jó áron és gyorsan dolgozik. A biciklijavítás ráadásul nem atomfizika: viszonylag gyorsan kitanulhatod akár online képzéseken is.

KERTGONDOZÁS

A legtöbb falun élő embernek nincs ideje megfelelően rendben tartani a kertjét, udvarát. Sikerekre számíthatsz tehát, ha egy vállalkozás keretében besegítesz. Például a fű lenyírásával, a fák megmetszésével, a virágok rendszeres öntözésével vagy akár az egyszerűbb földmunkákkal. Ehhez jó kondi kell, úgyhogy csak akkor vállalkozz ilyesmire, ha bírod a kemény fizikai melót.

IT-SZOLGÁLTATÁSOK

Ha az izmaid helyett inkább az agyadat tornásztatnád, telefon- és laptopszervizben is gondolkodhatsz. Különösen az idősebb korosztálynak okoznak gondot a kütyük. Lehet, hogy már egy e-mail megírásában is segítségre szorulnak. Ha ilyen vállalkozást indítasz, a közösség megbecsült tagja leszel, és sok-sok embert ismerhetsz majd meg.

EGYÉB FALUSI VÁLLALKOZÁS ÖTLETEK

  • Virágkötés, virágüzlet
  • Otthoni gondozás
  • Esküvői fotós
  • Ingatlanközvetítés

Vállalkozás ötlet fiataloknak

INFLUENCER

Influencer nem leszel egyik napról a másikra, hiszen a kifejezés olyan embereket takar, akikre tömeg hallgatnak és adnak a véleményére. Ehhez pedig először fel kell építened magadat, és követőket kell szerezned. Egy blogra, vlogra, Facebook- és Insta-fiókra mindenképp szükséged lesz, de a hallatlanul népszerű TikTok-on is próbálkozhatsz. A lényeg itt a személyiségeden van: legyen megnyerő és hiteles, de semmiképp sem tolakodó és okoskodó.

YOUTUBE-ER

Vagyis influenszer kicsiben: nem kell egyből a teljes világot és a netet meghódítanod. A legnépszerűbb videómegosztó portál önmagában is lehet egy vállalkozás alapja. Különösen, ha jól beszélsz angolul, és képes vagy a ezen a nyelven is minőségi tartalmakkal előrukkolni. A YouTube-videókból persze nem lesz kacsalábon forgó palota, de arra nagyon is alkalmas, hogy teszteld magad.

SZABADULÓSZOBA

A szabadulószobák a reneszánszunkat élik mostanság, szóval nagyot nem tévedhetsz egy ilyen ötlettel. Két nehézségre kell számítanod. Az egyik, hogy valami eredeti tematikát kell villantanod (még egy Harry Potter vagy Star Wars szobára aligha van igény). A másik, hogy mindenképp kelleni fog egy bérlemény, ahol a szobát megvalósítod. Ráadásul be is kell rendezned, ami további kiadásokat jelent.

TECHNIKAI TANÁCSADÁS

Ha otthon vagy az IT világában, miért ne segíthetnél másoknak pénzért cserébe? Ez nemcsak falun működik, hanem bárhol az országban. Hidd el, sok embernek már az is gondot okoz, hogy letöltsön egy alkalmazást a telefonjára. Amennyiben viszont neked az ilyesmi a kisujjadban van, ideje vállalkozást építeni rá.

EGYÉB VÁLLALKOZÁS ÖTLETEK FIATALOKNAK

  • Korrepetálás
  • Cikkírás külsős munkatársként
  • BébiszitterkedéS

Családi vállalkozás ötletek

FUTÁRSZOLGÁLAT

Ne a klasszikus futárszolgálatokra gondolj, amik a nagy üzletek csomagjait hozzák-viszik. Családként ennél kisebben kell gondolkodnotok, de még így is remek üzlet lehet belőle. Bárkinek elintézhetitek a bevásárlást, az ételszállítást vagy éppen az ajándékvásárlást. Ehhez csak egy kisebb-nagyobb autó és persze némi szervezettség szükséges.

CSALÁDI NAPKÖZI

Ha úgyis otthon vagy egy gyerkőccel, miért ne építenél vállalkozást a helyzetre? Másoknak óriási gondot okoz, hogy hol helyezzék el a kicsiket munkaidőben, szóval a családi napközire mindig lesz igény. Azért persze csak óvatosan: gyerekekre vigyázni nagy felelősség, amihez szaktudás és biztonságos körülmények is szükségesek.

CALL CENTER

A call center a legtöbb cég számára csak nyűg, ezért előszeretettel szervezik ki a telefonos ügyfélszolgálatot. Ezt a munkát tényleg bárhol, bármikor végezheted, és akár a család minden tagját bevonhatod. Minimális kezdőtőkével is belevághatsz, ha jó kommunikációs képességekkel vagy megáldva. Az egyedüli nehézséget a partnercégek felkutatása jelentheti.

EGYÉB CSALÁDI VÁLLALKOZÁS ÖTLETEK

  • Pékség
  • Élelmiszerbolt
  • Gazdálkodás

Kézműves vállalkozás ötletek

BIOBOLT

A kézzel készült és természetes élelmiszerekért – némi túlzással persze – ölik egymást az emberek. A tudatos életmódot egyre többen érzik a helyes útnak, egy bioboltban pedig minden szükséges árucikkel elláthatod a vevőidet. Ebben az esetben elég, ha csak azokat a termékeket készíted saját kezűleg, melyekhez van érzéked. A többit nyugodtan beszerezheted ellenőrzött forrásokból.

SAJTKÉSZÍTÉS

“Boldogok a sajtkészítők” – hangzik el a Brian élete című vígjátékban. Persze, hogy boldogok, hiszen jól megy a bolt. A kézműves sajtok iránt évről évre nő a kereslet, ahogy Magyarországon is kezd meghonosodni a sajtfogyasztás kultúrája. A sajtkészítés azonban komoly tudomány – mások szerint művészet -, úgyhogy először tanulásra kell időt és pénzt áldoznod.

SÖRFŐZDE

A sajtokhoz hasonlóan a kézműves sörök népszerűsége is rendületlen, ráadásul egyre több étterem és bár kínál ilyen italokat a kommersz sörök mellett/helyett. A sörkészítés sem olyan egyszerű, mint hinnéd, de kísérletezz bátran, és próbálj új ízeket alkotni. Ha sikerül, könnyen felkerülhetsz egy helyi vendéglátós itallapjára. Onnan pedig a határ…

kép forrása: pexels.com

FÉNYKÉPEZÉS

Legyinthetsz, mondván, hogy ma már mindenki zsebében ott a fényképezős telefon, ugyan ki fizetne egy profi fotósnak. Nagyon sokan! Például akik esküvőre vagy keresztelőre készülnek. Vagy azok a cégek, akik profi fotókat szeretnének a termékeikről. Azok a divatláncok, akik a ruháikat szeretnék eladni. A felsorolás a végtelenségig sorolható, a fényképész ugyanis ma is az egyik legkeresettebb szakma.

EGYÉB KÉZMŰVES VÁLLALKOZÁS ÖTLETEK

  • Webtervezés
  • Ékszerkészítés
  • Dekorálás

Vállalkozási ötletek kevés pénzből

BLOGGER

Ha megnézed a sikeres vállalkozások listáját, egy rakás olyan céget látsz majd, amit fillérekből raktak össze. Hogy csak a legkézenfekvőbbet említsük, a Facebook is ilyen. Nem kell tehát milliomosnak lenned, ha vállalkozni szeretnél. Már most kereshetsz egy ingyenes blogszolgáltatót, ahol elkezdetsz egy tematikus vagy általános blogot vezetni. Sokan kezdték így, és ma már a tévében szerepelnek és könyveket adnak ki.

NÖVÉNYTERMESZTŐ

A zöldségek és gyümölcsök ára az egekbe szökött, most, amikor ezeket a sorokat írjuk. Mi akadálya tehát, hogy vegyél némi magot vagy palántát, és gazdálkodónak állj? Az áfonya kilójáért például akár 6-7000 forintot is kérhetsz. A dió kilója 4-5000 forint. És akkor az olyan különlegességekről, mint a szarvasgomba, még nem is beszéltünk. Minimális befektetés, busás haszon – viszont rengeteg munka!

SZAKMUNKA

Magyarországon a jó szakember ritka, mint a fehér holló. Amennyiben értesz a vízvezeték-szereléshez, a vakoláshoz vagy az áramszereléshez, ezt a tudást mindenképp érdemes piacra dobnod. Azt sem gond, ha nem vagy még ezermester: tanulással könnyen azzá válhatsz. A szakmunka azonban kemény kenyér, és csakis hosszú évek tapasztalatával válhatsz igazán sikeressé.

EGYÉB VÁLLALKOZÁS ÖTLETEK KEVÉS PÉNZBŐL

  • Szövegíró
  • Fordító
  • PPC-kampánymenedzser

Így lehet sikeres az új vállalkozásod

Az ötlettel megvolnál, de ez még nem garancia arra, hogy sikeres is lesz a vállalkozásod. Ehhez kiemelten fontos, hogy olyan ötlettel vágj neki az üzleti életnek, amihez tényleg értesz (vagy hajlandó vagy megtanulni), amiben örömödet leled, és amire valós piaci igény mutatkozik. Vannak ugyan olyan emberek, akik képesek eladni a homokot a sivatagban, de ez egy a millióból. Jobban jársz, ha előzőleg felméred, hogy mire van kereslet.

Ehhez pedig a legegyszerűbb az, ha megnézed, mire keresnek rá az emberek. A Google kulcsszótervezőjében bármilyen kifejezést megadhatsz, és látni fogod, hányan keresnek rá adott időn belül. Amire sokan, arra bizonyára nagy az igény. Az igény ugyanakkor nem vásárló, szóval azt is ki kell derítened, hogy az emberek valóban hajlandók-e költeni a termékedre, szolgáltatásodra. Keress rá a leendő konkurenciádra, és csekkold, hogy mekkora árbevétellel működnek. Ha szép kerek számot látsz, biztos lehetsz benne, hogy jelentős méretű a piac.

Miután mindezzel megvagy, ideje visszaszállni a földre. Még nem vagy sikeres üzletember! És nem is árt, ha tudatosítod magadban, hogy egy ideig nem is leszel. Máshogy megfogalmazva: csakis reális célokkal, elképzelésekkel van értelme belevágni. Álmokat kergetni, vágyakat hajkurászni nincs értelme. Csakis csalódás lehet a vége.

Kell-e egy kezdő vállalkozónak CRM-rendszer?

Először is tisztázzuk, hogy mi az a CRM-rendszer: egy olyan online felület, ahol az összes ügyfeled minden adatát tárolhatod. Igen, ezt egy Excel-táblázat is tudja, a CRM-rendszerben azonban minden előzmény is ott lesz majd, ráadásul egy rakás feladatot automatikusan megtesz helyetted.

Ha ez még mindig egy kicsit homályos, nézzünk egy hétköznapi példát. Tegyük fel, hogy mobilszerviz vállalkozást indítottál. Jól megy a bolt, már több százan vették igénybe a szolgáltatásod. Egyszer csak csörög a telefonod. Laci az, hogy megint gond van a telefonjával, folyton lefagy. Ebben a pillanatban te is lefagysz, mert nem tudod fejből, hogy ki ez a Laci, milyen telefonja van, mi volt vele a gond korábban és akkor miben maradtatok. Mire ezt kikutatod egy Excelben, lemegy a nap, és elmegy az ügyfél.

A CRM-rendszerben viszont ez így néz ki: csörög a telefonod. A CRM és a telód névjegyzéke össze van kötve, úgyhogy azonnal látod, hogy Kovács László az. A telefonodon vagy a laptodon azonnal belépsz a CRM-be (csak net és böngésző kell hozzá), ahol rákeresel Kovács László nevére. Az adatlapján rögtön látni fogod, hogy pontosan milyen telefonja van, milyen problémák voltak vele korábban, milyen e-maileket és SMS-eket váltottatok korábban. Akár az az infó is ott lehet, hogy mi a neve a kutyusának vagy mi a hobbija.

Egy szó, mint száz: másodpercek alatt képbe kerülsz minden ügyfeleddel és minden velük kapcsolatos feladattal kapcsolatban!

Könnyítsd meg az indulást MiniCRM-mel!

Ez persze csak egy apró szelete egy profi CRM-rendszer tudásának. A MiniCRM több fronton is támogatja majd a cégedet. Tömeges e-maileket küldhetsz tetszőleges számú ügyfelednek, nyomon követheted, hogy alakulnak a marketingköltéseid vagy éppen számlákat állíthatsz ki a program segítségével.

A feladatkezelőt pedig egyenesen imádni fogod. Nem kell cetlikre és kockás füzetekbe felírnod, hogy mikor mit kell csinálnod. A MiniCRM könnyen használható feladatkezelőjében bármilyen teendőt rögzíthetsz: felelőssel, határidővel, check-listtel, értesítéssel, csatolmányokkal. A használatához semmilyen extra számítógépes tudásra nincs szükség: kb. 10 perc és már megy is majd.

Most már tudod, hogy milyen vállalkozásba érdemes belefogni

De ha mégsem, az sem gond. Ebben a cikkben csak pár ízelítőt és tippet mutattunk be. A lehetőségek végtelenek, és az sem baj, ha most nincs világmegváltó ötleted. Ritka, hogy valakinek rögtön az első nekifutásra összejöjjön a nagy durranás. A lényeg, hogy tervezz, álmodozz és próbáld ki magad vállalkozóként. Gyakorlat teszi a mestert, és a gyakorlatból jönnek az újabb és újabb, egyre jobb ötletek!