Startup networking

Sokan sajnálják az időt a vállalkozásuk beindításakor a networking eseményekre. Ez azonban hiba: hosszútávon mindenképp a vállalkozásod előnyére fog válni, ha van körülötted egy olyan tapasztalt vállalkozói csapat, akik hasonló dolgokon mennek át – vagy, már átmentek rajta, és most tanácsot tudnak adni.

network

Ha más startup vezetőivel tartod a kapcsolatot, a saját életedet könnyíted meg: ők lesznek azok, akik munkatársakat tudnak majd ajánlani, tanácsokkal tudnak ellátni azzal kapcsolatban, honnan szerezz befektetőket, információkkal tudnak szolgálni a jogi környezetről, stb.
Hogyan lépj kapcsolatba más/nálad tapasztaltabb startup válallkozókkal?

  • Online:
    • Quora – a kérdés-válasz oldalon rengeteg információt találsz startupokkal, marketinggel, vagy akár brownie sütéssel kapcsolatban is. Itt a válaszokból jól látható, kik azok, akik valódi tapasztalattal rendelkeznek.
    • Linkedin – Itt rengeteg olyan csoporthoz tudsz csatlakozni, amiben startup vállalkozók vannak.
    • Facebook – Rengeteg startup vállalkozói csoport, amiben folyamatos az információáramlás, munkatársak kereséséről, befektetésekről, hasznos hírekről.
  • Offline:
    • Meetup.com – Rengeteg aktív startup csoportot találsz ezen a linken; szinte hetente történnek (főleg Budapesten) startup események.
    • Konferenciák
    • Kiállítások

Ha offline találkozol valakivel, légy felkészülve arra, hogy röviden összefoglald, hogy mi az, amivel foglalkozol/foglalkozni szeretnél. Tölts velük több időt, jelezd azt, hogy számodra fontos, hogy valóban megismerd őket, és ne csak a szokásos, 5 perces felületes koktélparti csevegésben vegyél részt. Hallgasd végig azt, amit mondanak – sokat tanulhatsz belőle, még ha nem is értesz egyet. Amit pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni, az a kapcsolat nyomon követése – írj egy e-mailt 12 órával a találkozás után, amiben kifejezed, mennyire örülsz annak, hogy megismerted a másikat, és, hogy reméled még lesz lehetőségetek tapasztalatot cserélni.