Befektetés, de honnan?

Az ötleted szuper, de a megvalósítása önerőből nem megy. Kihez tudsz fordulni?

A legelső, amit el kell döntened, hogy hitelben vagy részesedésben gondolkozol? A legtöbb startup számára a kettő kombinációja az ideális: ha részesedést adsz a befektetésért cserébe, nő a hitelképességed, így könnyebben kapsz kölcsönt, aminek a feltételeit később újra is tudod tárgyalni.

vállalkozás szakaszai

A befektetéseket a különböző szakaszokban más-máshonnan tudod megszerezni:

  1. Inkubátorok
  2. Az inkubátorok hosszabb időn át segítenek, ideális lehet azoknak a vállalkozóknak, akik még csak az ötletükön dolgoznak, és hosszabb időn át tudnak itt segíteni – az üzleti alapoktól kezdve a kapcsolati tőkén át a banki kölcsönökig szinte mindenben.

  3. Család és barátok
  4. Ők azok, akik bíznak benned – és az ötletedben – annyira, hogy segítsenek. Vigyázz arra, hogy elég szoros legyen a kapcsolatotok ahhoz, hogy kibírja a pénzügyi „hullámvasutat” ami a startup életének korai szakaszát menthetetlenül meghatározza. Mindenképp dokumentáljátok, hogy mennyi pénzt adtak, és, hogy mik az elvárásaik ezért cserébe.

  5. Akcelerátorok
  6. Az akcelerátorok általában olyan gyors segítséget nyújtanak, mint irodahelyiség rendelkezésre bocsátása, mentor kapcsolatok, esetleg szerényebb készpénzes befektetés.

  7. Állami pályázatok
  8. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség rendszeresen hirdet vállalkozókat segítő pályázatokat. A PAFI pályázatfigyelő portál remek gyűjtőhelyet biztosít ezeknek.

  9. Közösségi befektetés
  10. A Kickstarter által beindított „közösségi finanszírozás” (aminek során azok, akik a vállalkozásodat jó ötletnek tartják, tetszőleges összeggel támogathatják azt) magyar verziója az indulj.be. Bár eddig nem ért el különösebb sikereket (több, mint 2 év alatt összesen 433-en támogattak feltöltött projekteket), egy lendületes közösségi média kampánnyal együtt sikeres lehet.
    Az indulj.be a befolyt támogatási összeg 10%-át tartja meg.

  11. Üzleti angyalok
  12. Olyan üzletemberek, akik – akár csapatban – a saját pénzüket fektetik be. Általában olyan ágazatban keresnek támogatható projekteket, amelyből a munkatapasztalatuk származik. Ennek előnye, hogy évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, így elég komoly kapcsolati tőkével is hozzá tudnak járulni a vállalkozás sikeréhez.
    Az üzleti angyalok általában úgynevezett „szindikátusi” szerződést kötnek a vállalat alapítóival, amiben szerepel a pénzbevétel és a tulajdonjog eloszlási szabályai, az eladási/felvásárlási jogok, illetve az irányítási döntések is.

  13. Kockázati tőkealap
  14. A kockázati tőkealap kezelői mások pénzt fektetik be a vállalatban – és annak üzleti tervében – látott potenciál alapján. Általában az angyalok után érkeznek, mikor az ötlet már bizonyítottan működőképes. A kockázati tőkealap-kezelők célja, hogy magasabb megtérülési rátát hozzon a vállalkozás. A befektetésért cserébe általában tulajdonrészt és menedzseri szerepet kérnek.

  15. Banki kölcsönök
  16. Itthon a kis-és középvállalkozók számára többek között az UniCredit és a Budapest Bank is kínál magasabb összegű kölcsönt (akár 100 millió forintig).