7+7 tipp, hogyan küldjünk hírlevelet spam bejelentés nélkül?

Ha hírlevelet küldünk, gyakran szembesülhetünk azzal, hogy levelünk fennakad a spam szűrőkön és a levélszemét közé kerül be. Ha betartunk néhány apró, de fontos szabályt a hírlevél készítésekor, elkerülhetjük a spam bejelentéseket, ezáltal az email kampányunk hatékonysága is magasabb lesz.

Az elmúlt pár hónapban azt tapasztaltam, hogy postafiókomba egyre nagyobb számban érkeznek kéretlen levelek. Van, amelyik ugyan azonnal a levélszemét között landol – hála a Gmail spam szűrőjének, viszont néhány levél mégis átjut valahogyan ezen és beférkőzik a fontos elemek közé.

Sajnos az esetek többségében vagy nem tudtak semmilyen számomra érdekes információval szolgálni vagy már az email kinézete, felépítése elrettent attól, hogy egyáltalán rákattintsak valamelyikre. Nagy számban találkoztam már olyan levéllel is, melyről, ha akarnék sem tudnék leiratkozni, mert vagy nem működik vagy egyszerűen kihagyják a leiratkozó linket a hírlevélből. Ilyenkor nem marad más, mint a spam-nek jelölés gomb…

Bizonyára mindenki találkozott már a fentiekhez hasonló, bosszantó kéretlen levelekkel a postafiókjában. De nézzük a másik oldalról.. Az emailek küldőjeként még kellemetlenebbül is elsülhet egy-egy rosszul felépített email kampány, hiszen spam bejelentésekért akár pénzbüntetést is kaphatunk.

Nézzünk is néhány tippet, hogyan kerülhetjük el a spam bejelentéseket:

1. Fontos, hogy minden esetben jogszerűen építsük fel a címlistánkat. Ne használjunk vásárolt listát és engedély nélkül soha ne küldjünk semmit se.

2. Használjunk feliratkozási szándékot megerősítő emaileket.

3. Mindenképpen illesszünk be a levelünkbe egy jól látható helyre leiratkozó linket.

4. Ne várjunk túl sokat az első email kiküldése előtt, mert a címzettek elfeledkezhetnek arról, hogy valóban feliratkoztak pl. a hírlevelünkre.

5. Kommunikáljunk rendszeresenaz érdeklődőkkel, hogy elkerüljük az előző pontban említett esetet.

6. Kerüljük a “noreply@xy.hu” email címhez hasonló címek használatát. A kétirányú kommunikációvalugyanis a spam szűrők “láthatják”, hogy az adott email címre érkeznek válaszüzenetek, így az onnan érkező levelek is megbízhatóbbak.

7. Ha tömeges email kampányt küldünk (pl. hírlevélküldővel, CRM-ből), használjunk változókat a címzett nevére. Így könnyebben elkerülhetjük, hogy levelünk a spam mappában végezze.

 

Most, hogy már képbe kerültünk, miket kell feltétlenül kerülnünk annak érdekében, hogy leveleinkre ne kapjunk spam bejelentéseket, nézzük meg, hogyan védekezhetünk a spam szűrők ellen:

1. Ne használjunk sok felkiáltójelet a szövegben!!!!!

2. HA MINDENT CSUPA NAGYBETŰVEL ÍRUNK, AZ OLYAN, MINTHA ORDIBÁLNÁNK!

3. Kerüljük a spamekre jellemző kifejezések használatát, különösképpen figyeljünk az email tárgyára (pl. “Kattints ide!”, “Ingyen!”, “Egyedülálló lehetőség!”)

4. Élénk piros vagy zöld, feltűnő színek használata szintén nem ajánlott a levelekben.

5. A silány HTML-kódolást könnyen kiszúrják a spam szűrők. (Pl. egy Microsoft Word dokumentum átalakítása HTML-be.)

6. Ne álljon az email egyetlen képből, kevés szöveggel.

7. Tartsuk karban a címlistánkat. Ha egyszerre sok olyan címre küldünk ki levelet, melyek már nem léteznek, leveleink könnyedén a levélszemét közé kerülhetnek.

A spamről, annak törvényi szabályozásáról, valamint spam bejelentések megelőzéséről bővebben is olvashat a Hírlevél küldés spam bejelentés nélkül című tanulmányunkban.