Az eredményes munka titka: a szünetek

Sokszor úgy érezzük, hogy hatalmas kiesést jelent, ha néha tartunk egy kis szünetet, pedig a valóságban sokkal produktívabbá válunk. Ahogy Mérő László fogalmazott nemrégiben egy előadása során: létfontosságú, hogy néha olyan dolgokat csináljunk, amik nem létfontosságúak, hiszen csak így termelődnek a termékeny gondolkodáshoz elengedhetetlen hormonok.

szunettartas
A szünettartás azért is fontos, mert

  • Az agyunk folyamatosan változó környezetre alakult ki az evolúció során – a hosszú időn át történő koncentráció nem egészséges: unatkozni kezdesz, és nem leszel fókuszált. Ha egy kicsit másra koncentrálsz, utána könnyebb lesz a koncentráció.
  • Az agyunk vagy fókuszál, vagy szétszórt, azonban mikor épp szétszórt, tudja a leginkább összekötni a fókuszált időszakban látottakat/hallottakat. Nem véletlen, hogy sokaknak éppen zuhanyzás közben, vagy ébredés után lesznek a legjobb ötleteik.

Hogyan tarts olyan szünetet, amivel maximalizálhatod a produktivitásod?

Az egyik legkedveltebb technika a Pomodoro.

  1. Döntsd el, hogy mit kell csinálnod!
    Minél kisebb részekre bontod le a feladatod, annál könnyebben fogsz tudni a részletekre is figyelni, és annál nagyobb lesz a sikerélményed a jól elvégzett feladat után.
    Például: csak az e-mailekkel foglalkozol (elolvasod és válaszolsz rájuk, kapcsolatba lépsz régebbi vevőkkel, stb.), vagy csak a cold-call listád összeállításával.
  2. Állítsd be az órádat, hogy x perctől számoljon vissza.
    Általában 25 percet szoktak javasolni, de Neked kell kitapasztalnod, számodra mi a legmegfelelőbb. Érdemes egy hétig 25 perccel próbálkozni, lemérni, hogy mennyire tudtad a feladatodat elvégezni ennyi idő alatt, és ahhoz mérten finomra hangolni.
  3. Dolgozz a feladatodon addig, amíg nem csörög az óra!
    A Pomodoro-technika azért különösen effektív, mert mindenki meg tudja győzni magát, hogy 25 percig intenzíven egy feladatra koncentráljon – közben semmi email, sms, vagy Facebook! Ha úgy érzed, segítség kell a koncentrációhoz, rengeteg add-on van, amivel limitálni tudod a különböző oldalakhoz való hozzáférésedet (a StayFocused app-ról például nagyon jó véleményeket olvasni).
  4. Ha lejárt az adott, intenzíven koncentráló időszak, tarts egy rövid, 3-5 perces szünetet! Ezt vedd ugyanolyan komolyan, mint a koncentrálós időszakot: semmi munka! (És igen, a munkahelyi e-mailek olvasása is munkának számít.)
  5. Ha 4 „dolgozós” időszak lejárt, tarts egy nagyobb szünetet, 15-20 percig!

A Pomodoro-technikára rengeteg online app van, például itt.

A szünetek lényege az, hogy valami, a munkádtól különböző dolgot csinálj, hogy edzésben tartsd az agyadat; hogy a munkához visszatérve jobban átlásd az összefüggéseket, és, hogy változatosabbnak érezd a napod.
Ha egész nap a gép előtt ülsz, a következők jó módjai lehetnek a szüneteid eltöltésének:

  • Séta: Nem csak, hogy egészségesebb, ha rendszeresen felállsz a székedtől, de a gondolkodást is nagyban serkenti mind a környezetváltás, mind a mozgás.
  • Evés: Energia nélkül az agyad sem működik. Kevesebb, lassan lebomló kalóriát a szervezetedbe vinni naponta 5-6 alkalommal nagyon jó eredménnyel lesz a munkádra. A legjobb, gondolkodást serkentő szuperkaják a teljes kiőrlésű ételek, valamint a kékáfonya, a brokkoli, az olajos halak, és a tökmag is!
  • Olvasás: Azok, akik több regényt olvasnak, jobban hoznak döntéseket, és könnyebben látnak át bonyolult helyzeteket is. Nem mellesleg a kreativitást is fejleszti.
  • Beszélgetés: A jó irodai kultúra elengedhetetlen része, hogy ismerjétek, és kedveljétek egymást a kollégákkal.
  • Zene: Zenehallgatás közben az agyunk olyan részeit stimuláljuk, amiket szinte semmi mással nem tudunk elérni. A zenehallgatás nagyban fejleszti a memóriát is.